Informace o serveru

R
Připojit se na server

Číst diskuzi

 
Rozhovor - ATomas #4
Czech_
img.tpx.cz/uploads/PicsArt_12-18-11.22.53.gif
Autor RZE a majitel serveru SuperPařba, ale kdo to ve skutečnosti je? Jaké má záliby? Co říká na pokles hráčů? Co plánuje do budoucna? Skončí SP? To vše se v dnešním rozhovoru dozvíte!


● / Ahoj Atomasi, vítám tě u rozhovoru. Jsem rád, že si mé pozvání přijal a snad to bude příjemný rozhovor jak pro mě tak pro tebe.

Ahoj, díky za tvé pozvání. Jsem rád, že sis na mě udělal čas a jsem celý zvědavý, s čím na mě přijdeš. Smile


● / Nedávno proběhla reforma, pomohlo to dle tvého názoru serveru? Nebo je to spíše horší?

No jak se to vezme. Na jednu stranu ano, na druhou ne. Ale to je otázkou. Víceméně reforma byla, protože ji lidi chtěli, nastavila se tak jak ji chtěli, a pak zjistili, že to co chtěli není to ono. Takže se to teďka snažíme nějak hodit dokupy. A není to úplně jednoduché.


● / Co se přesně hráčům nelíbí?

Tak primárně cena vozidel, jako to je dvousečné, je to cíl za kterým se hnát ale na druhou stranu je to zase hra, kde víceméně chceš žít život, jednodušší než je realita, právě proto že to je hra. Problém je v tom, že už si několik lidí koupili auta za ty plné ceny. Takže vůči nim to není moc fér to snížit.


● / Mělo se tedy více nad tím přemýšlet a promyslet tak skutečné dopady, i přesto že si to hráči přáli?

To se lehce řekne, ale nikdo to nikdy nedokázal. :D


● / Když se sníží cena aut, tak nenastane pak situace, že nebude do čeho investovat, když už auta budou dostupnější?

To samozřejmě může nastat, ale zase se dají vymyslet nové věci, do čeho investovat.


● / Je to težké něco takového vymyslet? Hráči si často na toto stěžují, ale s nějakými případnými návrhy tomu nepomáhají.

Je to těžké. Víceméně zájem byl vždy o věci, které nějakým způsobem kazily hru ostatním (VT, radlice), za tím se byli ochotni hnát, ale zase odrazovali jiné hráče. V tom nevidím východisko. Návrhy samozřejmě téměř nula.


● / Jak si zmínil radlici a VT, je možné, že by se tyto věci na server vrátily? Třeba v nějakém omezeném množství např. koupě jen na měsíc nebo jako bonus na speciální odměny?

S radlicí nevím, je to moc nebezpečné. U VT se snažím, aby jsme mohli ovládat střelbu a tam možná uvažuji nad vrácením hydry bez možnosti z ní střílet. Otázkou je, jestli by pro lidi byla zajímavá.


● / Toť je otázkou, zdali by hráči o to měli zájem, kdyby s tím nemohli dělat bordel. Snažíte se vyvíjet nějaké nové vychytávky, které by se mohly přidat do questů nebo na celkově na server?

Tak to víceméně děláme každý update. V každém updatu přidáváme nové vychytávky i nové questy.


● / Proč se hráčům nové updaty moc nelíbí a připadá jim to málo?

Jako nevím. Když čtu komentáře a hodnocení, tak se tam dočtu, že je update super. Ale hodně lidí asi čeká, že se nějakému jobu zvednou odměny, což není ani tak update, jako přepsání jedné konstanty v módu.


● / Při posledním updatu byly narážky, že se vlastně změnil jen jeden job a nic víc. Co je na tom pravdy?

Tak změnily se joby celkem 3. U popeláře šlo o designovou změnu. Mechanikovi přibyly nové mise a hasič prošel kompletní rekonstrukcí, na které jsme dělali 3 měsíce a dle logu ji plní dost lidí. Ale ne každého baví dělat hasiče no...

img.tpx.cz/uploads/PicsArt_12-19-03.08.56.gif


● / Hodně lidí si stěžuje, že SP je vpodstatě jako simulátor misí. Plánují se nějaké změny, aby tomu tak nebylo? Např. kompletní změnou jobů, kde by museli vykonávat i jiné práce třeba s NPC a ne jen jezdit sem a tam?

Ono ještě více lidem to vyhovuje. Víceméně nevidím potřebu na tom cokoliv měnit. Máme tu joby, které jsou zaměřené na zabíjení a pak na mise. Ať si každý dělá, co ho baví. To v čem vidím problém, je to úmyslné a bezdůvodné ničení misí. To spíš vidím jako problém k řešení. Kdo chce zabíjet, ať si zabíjí, na to máme joby a určený okruh lidí k zabíjení. A pak je tu okruh jobů k misím. Chceme vyhovět oboum skupinám a neutlačovat žádnou z nich.


● / Mohlo by tedy opět dojít k zákazu úmyslného ničení misí?

Tak jako asi úplně ne, ale je to otázkou. Dříve to tu pravidlo existovalo a jediný problém, který jsem s nim měl, byl ten že většina lidí, co mise ničila, nebyla dopadena, ale pak hráči byli naštvaní a odcházeli. A občas nastaly i extrémy, kde prostě došlo jen k náhodné strážce dvou hráčů, kde se hráč plnící misi převrátil a bylo to hlášené jako ničení mise, což určitě není ten smysl toho pravidla.


● / Na webu byl založen topic, kde hodně hráčů vyjadřuje spíše negativní názory ohledně SP, jak se k tomu stavíš a budeš jejich názory nějak řešit?

Jeden takový topic jsem četl a čerpám z něho návrhy a zavádím je na serveru. Dokonce jsem tam získal i zpětnou vazbu, že jdeme správným směrem.


● / Takže jdete směrem, jaký si volí hráči? Jsou takové topicy důležité?

Tak reformou jsme si ukázali, že jít směrem, který si volí hráči, není úplně správná taktika. Ale víceméně stále nasloucháme jejich názory, což jsme dělali vždy. Chybu kterou jsme udělali, že jsme se až moc jimi řídili.


● / Myslíš si, že jde SuperPařba správným směrem, když se tímto řídíte?

Vím z praxe, že správným směrem nešla, když jsme se až moc řídili tím, co si lidi řekli. Prostě je důležitý ten aspekt, který řekne tohle jo a tohle ne, protože má v hlavě nějaký celkový obrázek toho, jak to má vypadat. Chyba byla, že jsme chtěli všem vyjít vstříc a dopadlo to, jak to dopadlo.

img.tpx.cz/uploads/PicsArt_12-19-03.09.46.gif


● / V poslední době na serveru hraje čím dál méně lidí, dá se to nějak zase zvednout?

Tak za tohle může dost korona krize. Pokles mají úplně všechny servery. Tím myslím CZ-SK servery. Nechci tu jmenovat, protože bych tím porušoval pravidla, ale jde o více serverů a je vidět, že v % ten pokles je podobný od té doby, co se začaly povolovat pravidla. A je to celkem logické. Na jaře byl první lockdown a měli jsme 360 online a konkurence se hrabala ze zalagovaného serveru, ale lockdown byl měsíc, ale lidi hráli jen první týden ve velkém. Je to logické, když je člověk povinně zavřen doma, tak nejdřív odpočívá, ale pak ho to začne štvát a chce dělat něco jiného. A taky dělá např. hromadné chození po lesích atp... poté se vše uvolnilo a nakonec jsme měli míň lidí než předtím. Pak přišel druhý lockdown, lidí bylo víc ale né tolik, protože se už lidi naučili, ty pravidla obcházet a nechtěli sedět doma. A teď jak se to uvolnilo, všichni "utekli" ven. Je to logické, když všechny zavřeš doma, a pak je pustíš, tak půjdou ven. Tak to je. My jsme fungovali to na tom, že nám tu hráči hráli po škole/práci. Šli brzo spát, a pak zase stejné kolečko. Ale bavilo je to, protože mohli hrát až mají čas a museli jít dřív spát, protože museli vstávat. Pak měli tu svobodu, že neomezeně hráli a hráli ve velkém, ale toho se člověk přejí, a pak už proste nechce. A tohle když uděláš na cele populaci najednou, tak cela populace se začne chovat podobně a výsledek je takový jaký je.


● / To je sice pravda, ale v minulých letech korona krize nebyla a hrálo tu i tak více lidí, je tedy možné to navrátit i bez korona krize?

Tak GTA SA je 16 let stará hra a SAMP 14 let stará hra. SP je 12 let a po projektech jako vg, kteří přežili asi 5 let a maikerotown, co přežil asi 2 roky jsme se tu udrželi nejdýl při nejvíce lidech, ale nejde to těžit do nekonečna. Je vidět že noví hráči nejsou a bez nich to prostě nepůjde. Staří budou hrát míň a míň. Tak to vždy bylo a tak to vždy bude. Staří tu jsou stále, ale noví nepřichází. A korona krize pomohla tomu, že ti staří tu už nechtěli trávit tolik času. To je celé.


● / Takže očekáváš, že by SP mohla v blízké době skončit?

Nevím jestli v blízké době, ale když jsem se sampem začínal, vždy jsem si říkal, že ten další rok bude poslední. A říkal jsem si to 12 let. Mezitím jsem vydal RZE10, kde jsem si konečně splnil sen o tom, co jsem chtěl v GTA dělat. Vlastní mapu a vlastní mise. Tím jsem si to splnil, protože to dříve nešlo. Asi ta mechanika dřívější je populární a dělal jsem to, protože to bavilo i mě. Ale teď je to hlavně o těch stálých hráčích a o tom jestli sem přivedou své kamarády, ale doby 300 online jsou už pryč a nejen pro SP, ale pro všechny sa-mp servery. Ale až nastane den konce, tak jako správný kapitán půjdu ke dnu s lodí a budu poslední, kdo se ze serveru odpojí. Ale to až nastane, tak stejně nebude jiný aktivní server, SP skončí se SA-MP jako takovým.


● / Server pojede i třeba jen s 10ti hráči nebo to už bys bral jako ten konec? Případně jaké jsou pro tebe priority, jenž při jejich dosažení bys to zabalil?

Konec bych bral, kdyby se za celý měsíc na serveru nikdo nepřipojil a nehrál.


● / S menším počtem hráčů by si nejspíše server musel investovat z vlastní kapsy, to by ti nevadilo?

Tak je to srdcovka. SP je pro mě něco jako dítě. Samozřejmě za každý příspěvek na provoz jsem rád.

img.tpx.cz/uploads/PicsArt_12-19-03.15.15.gif


● / S příchodem reformy jsi řekl, že bude nový server s ostrovy, ale od té doby nejsou žádné informace. Bude další server?

Tak server již běží, ale potýkáme se s technickým problémem - odpojování během hraní a zatím nemůžeme přijít na to, co to způsobuje. To je ten důvod, proč ještě nebyl uveřejněn.


● / Je to dobrý krok, když už na normálním serveru hraje pár lidi?

Toť je otázkou. Ale nutnost stahovat několik Mb a začátek od 0 nwm jestli nějak ohrožuje.


● / Je druhý server důvodem, proč jsi začal hledat i více testerů?

Nene. Více testerů jsme začli hledat kvůli tomu, že nám několik stávajících vypadlo.

img.tpx.cz/uploads/PicsArt_12-19-03.10.33.gif


● / Co se týká tvé osobní realizace, plánuješ třeba novou RZE nebo nějaké nové věci v pawnu? Nebo už si nic dokazovat nemusíš a splnil sis vše?

Tak víceméně každý update je skok vpřed. Ale ne každou věc, byť je jakkoli v pawnu složitá, koncový hráč ocení. Víceméně nová RZE znamená jen zastavení vydávání updatů na rok a změnu názvu. Což je dobrý psychologický efekt, ale ty updaty by jste stejně během roku vídali. Tak proč to odkládat. Smile


● / Když by samp skončilo, věnoval by ses podobným věcem dále?

Asi určitě. Ale samp ještě nekončí.


● / Je možné, že by se SP přesunula někam jinam, kdyby samp skutečně skončilo?

Tak nevylučuje se to, ale to je hudba budoucnosti. Smile

img.tpx.cz/uploads/PicsArt_12-19-03.11.26.gif


● / Nějací hráči si stěžují na aktuální admin team, že se admini nevyjadřují, tak jak by měli a že nemají určitou autoritu. Jak to vnímáš ty? Nejsou to jen přehnané emoce hráčů?

Tak víceméně to je colorit, co tu slýchávám 12 let. Ale to je spíš o hlavních. Je potřeba jim screenovat, co je špatně, aby měli podklady a tím něco dělat.


● / Jak již zmiňuješ, že je vše ohledně AT na hlavních, neměl bys i ty jakož to majitel kontrovat svůj team a tak mít přehled?

To dělám, ale zase nemůžu plně suplovat práci hlavních. To bych je pak nemusel mít. Já řeším případy, kdy to hlavním už někdo řekl a oni by se teoreticky nezachovali tak, jak by měli. A to se naštěstí stává jen minimálně. Práce hlavních je velmi profesionální, šetří mi tak hromadu práce a já se tak můžu věnovat plně updatům.


● / Některým adminům přijde, že jejich práci bereš automaticky a nevyjadřuješ k nim žádnou vděčnost, jako např. Správcům ztrát, kteří aktivně řešili pády a ty jsi je ve videu na youtube ani nezmínil, aby jsi jim za to poděkoval, což se jich dotklo. Je tomu tak nebo to jen tak vypadá?

Konkrétně správce ztrát jsem odměnil speciálním způsobem. Video o pádech bylo primárně točeno z důvodu informativního, čemuž se věnovala většina energie. Pravidelně vyjadřuji svůj vděk celému AT na streamerech s Killatorem.


● / Není to tedy tak, že bys jejich práci neviděl?

To rozhodně ne. Každý v teamu dělá dost práce a toho si cením. Ale je nás hodně a práce je spousty. Není to jednoduché, dělat takto velký projekt na takto profesionální úrovni. Víceméně to nikdo na takové úrovni, jako mámě my, nemá. Smile


● / Hlavním administrátorem webu je již nějaký ten delší čas Wery a pro web dělá maximum. Co by se stalo, kdyby najednou odešla? Našla by se za ni náhrada nebo nikdo takový zatím v okolí není? Přecijen hlavní webu je těžší na náhradu než hlavní serveru.

Nwm jestli je úplně na místě tu pohřbívat někoho, kdo žije Smile Ale kdyby jsme museli, tak by jsme náhradu hledali. Prakticky stejně jako by odešel hlavní. Ale nwm proč se na to ptáš. Přijde mi to jediné a logické řešení. Smile


● / Co se týká nového webu, tak zde je tu nová podpora v podobě web developera, je pro tebe důležitý, že už nemusíš web tolik řešit jen sám?

Tak určitě. I když je podpora do jisté míry omezena. Ale víceméně už teď máme web dobrý a už tam netřeba nic moc měnit. Smile

img.tpx.cz/uploads/PicsArt_12-19-03.12.32.gif


● / Mezi hráči je proslulé, že vlastníš Camaro, je tomu skutečně tak nebo je to jen fáma?

Je to fáma, kterou na mě ušil majitel konkurence. Ve skutečnosti jsem to vozidlo měl půjčené na týden jako dárek k narozeninám od mých rodičů. Nebylo to jediné takto půjčené vozidlo, měl jsem půjčené i dva Mustangy, jeden ten nejnovější model v Cabrio verzi, a pak druhý starší model (myslím 2005? - ten co je v GTA V) a ten s pevnou střechou. Jakož fanoušek GTA jsem i logicky fanoušek amerických aut. Smile


● / Za jakým účelem si myslíš, že tuto fámu rozšířil?

Myslím si, že ze stejných důvodů jako rozšířil desítky dalších fám. Pošpinění mého jména a jména SP a vytvoření iluze, že SP vydělává hromadu peněz, takovou hromadu že si za to lze koupit auto. Ovšem kdyby to byla pravda, tak bych rozhodně nechodil do práce na píchačky :D Jen tak mimochodem, majitel konkurence do práce nechodí... Smile


● / Takže když chodíš do práce, jak zmiňuješ, tak jakým způsobem zajišťuješ chod serveru? Když například server spadne a je potřeba něco vyřešit a znovu ho nahodit?

Tak víceméně ve chvílích, kdy v práci je trochu čas. Člověk tam nedělá 8h nonstop, je to přeci jen fabrika. Mám tam svůj osobní NTB a hotspot, takže mohu v případě potřeby udělat zásah.


● / Co je tedy vlastně potřeba, aby takový server běžel prakticky nonstop?

Potřebuješ server (Máme dedikovaný, ne VPS se sdíleným výkonem). Linuxovou distribuci (hlavně né windows) a potom tam mám script, který každou minutu kontroluje jestli samp server běží a když ne, zapne ho.


● / Když pracuješ, jak zvládáš dělat i opravy na serveru a různé updaty? Přecijen to též nějaký čas zabere.

Je to dost náročné a člověk je z toho docela dost zničený. Desítky hodin prosezených u PC a hlavně je to i náročné, protože kdo programoval, tak ví, že ten mozek musí jet na 100% několik hodin. Je tam x hodin kdy člověk odkládá spánek, protože chce, aby ten restart šel pokud možno bez chyb. Ale team 4 lidí nemůže nikdy odhalit chyby 100 lidí. Ale drtivou většinu máme odchytanou ještě před vydáním.


● / Camaro nevlastníš.. máš jiné vozidlo?

Mám audi A4 z roku rv. 2009.


● / Máš i nějaké jiné záliby kromě PC?

Tak víceméně málo. Hodně času sežere SP a to je největší záliba. Jinak spíš jízda na kole. A takové to kutilství. Často pomáhám kamarádům s opravama aut nebo při menších předělávkách bytu.


● / Jezdíš třeba na nějaké dovolené? Nebo by ti to starost o SP nedovoluje?

Jo tak dovolené byly, i když né k moři, ale spíš po republice.

img.tpx.cz/uploads/PicsArt_12-19-03.13.19.gif


● / Jaký je záměr v tom přidat hráčům 2x větší odměny?

Víceméně máme názor, že po reformě je vše drahé a na vše se vydělává až moc dlouho a to hráče demotivuje, se o cokoli snažit. Tímto zvýšením odměn si chceme ověřit, jestli to situaci zlepší a především jestli to ekonomiku nepoškodí, v případě problému tam máme "záchranou brzdu" a můžete ty změny ihned opravit.


● / Nejdeme tak naproti další reformě?

Myslím si že ne, protože ty peníze, co si lidi teď vydělají, se utratí do věcí, co je zase smažou z oběhu.


● / Není to spíše lákadlo na hráče, aby více hráli na serveru?

Tak to je pointa, udělat jim hru příjemnější. To je víceméně cílem každého snažení, aby lidi ta hra bavila a důsledkem toho je, že to baví víc lidí, ne? Smile


● / V xmas se objevila zajímavá položka a to nový tuning, můžeš nám objasnit jak ho získat nebo kde vůbec bude?

Je to nová nemovitost, kterou vyhraje někdo z hráčů, který se bude účastnit XMAS. Je to víceméně taková první XMAS soutěž, když v minulosti byly "jen" dárky, které samozřejmě budou i tento rok.


● / Dobře to je vše, děkuji ti za rozhovor.

Já děkuji za tvůj čas. Doufám, že jsem ti tak nějak odpověděl, jak jsi očekával. Smile

img.tpx.cz/uploads/PicsArt_07-07-03.10.36.png
Dark/Light Mode.
//Graphics and Design by Czech

superparba.eu/includes/player_signatures.php?user=30353





Házím makrely do schránek Makrelka


🇨🇿 🤝 🇺🇦
Pandy
Citace
Ale až nastane den konce, tak jako správný kapitán půjdu ke dnu s lodí a budu poslední, kdo se ze serveru odpojí. Ale to až nastane, tak stejně nebude jiný aktivní server, SP skončí se SA-MP jako takovým.


Třeba takhle? :D
img.tpx.cz/uploads/kapitanATomas.gif

Jinak rozhovor samozřejmě nejlepší jako vždy od CzechaSrdce pro tebe
ATomas
Citace
Ale až nastane den konce, tak jako správný kapitán půjdu ke dnu s lodí a budu poslední, kdo se ze serveru odpojí. Ale to až nastane, tak stejně nebude jiný aktivní server, SP skončí se SA-MP jako takovým.


Třeba takhle? :D
img.tpx.cz/uploads/kapitanATomas.gif

Jinak rozhovor samozřejmě nejlepší jako vždy od CzechaSrdce pro tebe

Asi tak nejak, s tim rozdilem ze to bude to posledni, a ne uprostred potapeni jako v tom filmu. Tedy v tento moment uz budes sedet v zachranem clunu na ceste na sousedni lod Smile
Jertn
300 lidí přes karanténu tu bylo, když byl lockdown a na konkurenci hralo v tu dobu tak 160 online hráčů. To je sice pravda, ale nevim, jestli neni náhodou lepší mít stálejch 160 aktivních hráčů(Kteří na serveru nejsou afk), než 300 hráčů v lockdownu a pak po rozvolnění 80 hráčů z kterých je většina afk. Konkurenci se zatím daří o dost líp s aktivitou hráčů, zatímco tu to jde poslední měsíce hodně rychle dolů. Nepíšu to samozřejmě kvůli tomu, že mam permu, na SP je zase dobrej systém závodů (bohužel dnešní OAčka postavit race neumí) GRka atd. prostě každej server má svoje výhody a nevýhody. Ale poslední dobou mi přijde, že je na tom o dost líp konkurence, jak v modu, tak i v hráčích a kdyby tam přidali závody, tak je dost pravděpodobný, že lidi půjdou spíš tam.
Upravil/a Jertn dne 19.12.2020 21:53


img.tpx.cz/uploads/tvtwixxxx.jpg

superparba.eu/includes/player_signatures.php?user=28775


ty na mým levlu? leda ve snu...
Přejít na fórum:
Anketa
Jakou webovou sekci prohlížíš nejraději?
Pravidla
5 Hlasů
6%
Nábory
6 Hlasů
7%
Žádosti o pUB
13 Hlasů
16%
Server (př. Návrhy, Ztráty)
12 Hlasů
15%
Žádosti o UnBan/Stížnosti na administrátory
34 Hlasů
42%
PC Poradna
4 Hlasů
5%
Ostatní (př. Inzeraty, Videa, Vizitky..)
7 Hlasů
9%
Pro hlasování musíte být přihlášeni.
Uživatelé online
· Hosté online: 21