Informácie o serveri

R
Pripojiť sa na server

Čítať tému

 
Rozhovor - Pitras
Hendy
img.tpx.cz/uploads/rozhovorpitras.gif

Zdravím všetkých čitateľov,
do rozhovoru som si dovolil pozvať dlhodobého a skúseného hráča, bývalého administrátora, gangstera Pitrasa, ktorý nadobro ukončil svoje aktívne hranie rovnako ako pôsobenie v AT.
Príjemné čítanie prajem.


Ahoj, Pitras. V prvom rade by som sa Ti chcel poďakovať, že si prijal pozvanie do rozhovoru. Čo bolo príčinou Tvojho odchodu z pozície administrátora a ukončenia aktívneho hrania na serveri?
- Zdar. Já děkuji za pozvání. Proč jsem ukončil aktivní hraní a odešel z AT? Myslím, že je to jeden z nejčastějších důvodů pro většinu hráčů, co už taky nehrajou. A tím je náplň serveru. Jednoduše už mě to přestalo bavit a nenašel jsem žádný důvod, proč bych měl ve hraní pokračovat. Většinu mého pobytu na serveru si můj nick hráči spojují s gang systémem, popř. admin právy. Nic z toho už mě nepřesvědčilo, abych tam nadále zůstal. Když jsem se přestal věnovat gangům, zkoušel jsem vydržet ještě na pozici administrátora, ale nešlo to. Na serveru chybí hráči a bez hráčů se admin vyloženě nudí. Nejsou dotazy, není co trestat, řešit a tak dále. Ano, můžeme dělat akce. To jsem taky dělal, ale když je na serveru 80 hráčů, minimálně 30% v AFK a na akci přijde ve finále 10 hráčů a z toho ji polovina nedokončí, je to extrémně demotivující. Navíc celková chemie AT už nebyla taková, jako jsem ji znal a nelíbily se mi některé věci. To je jen takový dodatek, co mě utvrdil v tom, že už je na čase udělat tlustou čáru za tím vším.

Noví hráči prichádzajú, starí odchádzajú, ale tých odchodov je radikálne viac. V čom podľa Teba spočíva problém?
- Ta otázka tady visí ve vzduchu už poměrně dlouho. Každý to vidí jinak, ale můj pohled na tuto problematiku je naprosto jasný = neatraktivita. Stačí se podívat na hráče. Hrají tam pořád stejná jména a občas někdo nový. Buď to někoho ještě baví a má už vybudovaný postup ve hře, nebo to hraje čistě z nostalgie. Noví hráči přijdou z konkurence a chtějí zkusit něco nového a potom je tu ten zbytek, co prostě znají nějaké GTA San Andreas a zjistili, že existuje i multiplayer. Ale těchto hráčů je opravdu už dnes minimum, a to je celý problém. Musím použít ten výraz, ale děti dnes nechtějí hrát staré GTA, proč by taky jo? Generace hráčů, do které patřím i já, pamatují počátky, kdy byl SAMP v kurzu a úplnou novinkou. To už je hezkých pár let. Vrchol SAMPu byl rok 2014-2015. 400 hráčů na serveru nebyl problém, a to nebylo potřeba takových updatů, jaké máme dnes. Nebyli testeři ani vývojáři. Polovina těch inovací, co se postupně přidávaly na server, tehda hráči ani neznali a prostě to fungovalo. Čas běžel a sám Kalcor poznal, že mu SAMP umírá, proto před 2 lety ukončil oficiálně vývoj. A to byla další kudla do zad. Já smekám před vývojáři, testery a ATomasem, že stále mají touhu přidávat nové a nové věci, ale za mě už to bohužel nemá cenu. Je třeba oslovit a přesvědčit "děti", popř. nové hráče, ať přijdou na 17 let starý multiplayer. Stačí se nad tím zamyslet. Je to vůbec možné? Ať si každý odpoví sám. Za mě je odpověď jasná.

Na jednej strane máš pravdu, ale vezmi si to z tej druhej. Na konkurencii hrá v priemere denne určite raz toľko hráčov, koľko na SP. Myslím, že problém nebude len v tom, že je to stará hra, či?
- Stáří hry je zásadní problém. Ale není jediný. Ten zlom, kdy na konkurenci začalo hrát více hráčů, nastal v době mé delší pauzy. Těch hráčů tam je sice více, ale dle mých informací na tom mají podíl i NPC. Proto to trochu klame. Ale to nic nemění na faktu, že ten server je aktivnější, než náš. Hlavním důvodem je dle mého úsudku reklama. Na jejich serveru působí poměrně známý streamer, který mimochodem začínal na našem serveru. Mají další dva dost aktivní servery zaměřené čistě pro cizojazyčnou komunitu. V tom SP bohužel ujel vlak. Noví hráči raději zavítají tam, protože vidí aktivnější komunitu, než náš portál nabízí. Navíc spousta hráčů z našeho portálu přešlo právě ke konkurenci, a to je další chyba. Chápu, že reklama něco stojí, ale nebylo by na škodu jednou za čas zaplatit kvalitního streamera, který natočí gameplay o našem serveru, jako tenkrát MenT. Ale to taky nezaručuje větší návštěvnost.

Vidíš v budúcnosti SuperPařby ešte nejaké svetielko nádeje? Má význam naďalej vyvíjať server a propagovať ho, či už je to zbytočné?
- Nejsem jasnovidec, ale myslím, že lepší už to nebude. SP má to nejlepší za sebou a měli bychom se smířit s tím, že to bude jenom horší a horší. Pokud tady budou hráči, jak vidíme, tak pořád ještě jsou, co budou mít chuť pořád vyvíjet nové věci a pokud hlavně ATomas má na to ještě sílu, neříkám, že ne. Otázkou je, jestli to už není trochu kontraproduktivní. Co se týče propagace serveru, tak na to by se mělo hlavně zaměřit. Server umírá, ale pokud se zrezignuje na jakoukoli propagaci, tendence bude stále více a více degradující. Měla by se udržovat určitá rovina, dokud tady ještě někdo hraje. V jedné věci ale máme jistotu. ATomas SP miluje, roky práce a tisíce řádků v pawnu něco znamená. Sám jednou prohlásil, že on bude ten poslední člen posádky, až to tady bude na samotném dnu. To je jedno z mála pozitiv, které drží naději, že SP se na věčný spánek ještě nechystá.

Ja pevne verím, že sa ešte nechystá. Môžeme sa presunúť k ďalšiemu bodu. Okrem toho, že si bol administrátorom, si bol známy aj ako jeden z dominantných gangsterov. Aké boli Tvoje začiatky v GS?
- To je už hodně dávno, takže si veškeré podrobnosti tolik nepamatuji. Ale ten scénář je podobný jako u spousty gangsterů. S Wantym a Vokrajsem jsme základali pořád dokola gangy. Tehdy nebyla možnost si koupit RS, takže jsi dostal na začátek 500 a když jsi byl na 0, gang se zrušil. Jezdili jsme pořád GR proti všem gangům. Nijak jsme si nevybírali. O to byla větší zábava, když se podařilo porazit silný gang. Ani to netrvalo dlouho a začalo mi to celkem dobře jít, tak jsem se dostal do Hello Kitty, SoA, OD a IB. Tehda bylo spoustu gangů, co sice neměly tolik RS, protože se těžko získával, za to konkurence byla fakt velká. Během těchto začátcích jsem stihl poznat plno gangsterů, 99% z nich už tady ani nehraje. Mezi nimi byl Danger. Začali jsme zakládat své gangy. První byl DC (Don't Copy), měli jsme tam většinu nejlepších racerů, co SP nabízela. Část členů tvořili hráči z MoD (Monkey on Drugs) od Blacka. Tehda jsme poznali Jiryho, který s náma vedl gang. Nečekali jsme, že se nám tak bude dařit. Každý den jsme tahali přes 1000 RS, a to bylo něco neskutečného, protože se čekaly fronty, až nějaký gang dojede určitý závod, protože nešlo založit ani jet více závodů najednou. Mezi naše největší rivaly patřil první a jediný kvalitní WSTL, IB a OD. Začali jsme se angažovat do území a po nekonečných bitvách s IB jsme se zrušili. Další gang byl BSG (Black Street Gang), který jsme vedli s Pixelem a dalšími legendy. Z důvodu neaktivity jsme ho zrušili. Následoval Veni Vidi Vici, to byla ale víkendovka na GR. Poslední gang byl Pain & Gain, později přejmenovaný na HDL (Hope Dies Last) a ten jsme měli až do roku 2016. Ten jsem předal Dangerovi, protože jsem později přestal hrát a ten ho poslal do kopru, už ani nevím, jak přesně dopadl. Byli jsme prvním gangem, co překonal hranici 100k RS. To je ve "zkratce" asi vše. Určitě by se nějaké podrobnosti ještě našly, ale jak jsem psal, už si to moc nepamatuji.

Kedy asi boli gangy “najživšie“?
- Těžko říct. Od doby, co jsem se začal věnovat gangům a končil koncem roku 2016, jsem nezaznamenal nějaký větší výkyv aktivity. Ale myslím, že nejaktivnější to bylo kolem roku 2014. To byl taky SAMP na vrcholu a díky hráčům bylo spoustu aktivních gangů.

Ty, Danger a Jiry ste považovaní za trojicu, ktorá je nenávidená väčšinou komunity, veľa ľudí s Vami nemá najlepší vzťah. Prečo tomu tak je?
- Dovolím si Tě opravit. My nejsme trojice, ale SVATÁ TROJICE. Do teď nevím, kdo to vymyslel, ale tyhle lichotivé přezdívky jsou fakt skvělé. Každopádně zpět k otázce. To, že s námi nemá spousta hráčů dobrý vztah, tak trochu nechápu, protože brát nás jako celek je irelevantní. Já osobně s nikým problém neměl, dokud někdo nezačal mít problém se mnou. Zajímavý paradox, ale je tomu tak. Ač jsem většinu ignoroval, stejně jsem občas dostával hate. Já to vždy bral s humorem a smál se, jak to někteří hrotili. U Jiryho to začalo při vstupu do AT. Vrátili jsme se ke gangům, odjezdili pár GR a hroty byly na světě. A když Jiry začal banovat, gangsteři na nás vypsali ortel. Byla v tom i rivalita mezi gangy. Když je admin zároveň gangster a zabanuješ někoho známého, automaticky jsi u zbytku členů za ho*ado. A když zabanuješ další, tak se to šíří jako mor. Takhle to bylo vždycky. Potom už se to stupňovalo a stupňovalo. Neříkám, že všechno to, co se dělo, bylo 100% legit, ale takový obrázek z nás udělali hráči. Hráli jsme tady i v minulosti a nikdo s námi neměl takové problémy, jako to bylo teď. To o něčem vypovídá. Každý z nás má nějakou virtuální image, někdo si ji upraví podle sebe, někdo ne, ale realita je úplně jiná. Na to člověk často zapomíná. Každopádně tahat real life do her, jako se to dělo a děje, to je trash. A toxic komunita je jeden z důvodů, proč to tady jde taky do kytek.

Definuj “toxic“ komunitu. Chceš tým povedať, že hráči sú nevďační?
- Urážky, nadávky, výsměch a nekonečný hate bez jakékoli sebereflexe. Hráči se často povyšují na odstatními a hrajou si na něco, co ani nejsou. V gang systému to jsou převážně ovečky, co jenom aby se zviditelnili, tak se přidávají k většině a popich ují hráče, co jim třeba nic neudělali. Potom si myslí, jaký mají vliv u chábrů. Klasičtí egotripeři. Když už neví kudy kam, vytahujou věci z osobního života a z toho mi je nejvíc na blití. S tím jsem se setkával na pozici SC. Strašní borci, ale jak bylo potřeba, tak najednou byl každý kamarád. Přes kabely je každý generál, ale vsadím se, že kdyby se v realitě potkali, šli by kolem sebe se sklopenou hlavou. Já chápu, že toxic komunita je všude, ale v takovém měřítku jsem to nezažil. Asi jiná doba, ale to někteří podle mě nepochopí.

O jednom z Vás sa dokonca povrávalo, že používal cheaty (nebudem menovať). Je to pravda?
- Určitě myslíš kauzu Jiry. Jelikož jsem byl v tu dobu s ním v AT já i Danger, tak si to dobře pamatuji, o co šlo. Měli jsme podezření na cheating při GR. Nebudu jmenovat konkrétní hráče. Jiry byl dobrý na chytání cheaterů, proto nemá moc dobrou pověst u hráčů. Používal cardl, jako snad každý druhý gangster. Nejedná se o žádné zvýhodnění. Jen si upravil vzdálenost, aby šlo vidět, jak se chová vozidlo hráče mimo jeho dosah. Hráči často přiklikávají nitro a zkouší podobné nesmysly, když si myslí, že je nikdo nesleduje. Jiry to měl dokonce schváleno od vedení. Potom se však objevily videa, že to údajně používal i mimo prvotní účely, tak dostal suspendaci. Celé je to vytržené z kontextu. Nevím, co si hráči dodnes myslí, ale cheating je hodně tvrdé slovo. Já nikoho neobhajuji, jen píšu pravdu. Ať si z toho každý vezme co chce. Pokud myslíš ještě nějaký jiný cheating, tak to fakt netuším, co máš na mysli. Já mimo testování v životě nic ve hře neměl. Nechtěl jsem si kazit požitek ze hry.

Prečo nechceš menovať konkrétnych hráčov, ktorí boli podozriví z cheatingu?
- Jak jsem psal, za vším jsem udělal tlustou čáru a navíc je to minulost, nechci tady něco otevírat. Někteří potrestáni byli, někteří ne. Ať si každý sáhne do svědomí.

Dovolím si citovať Tvoju vetu: „Potom se však objevily videa, že to údajně používal i mimo prvotní účely, tak dostal suspendaci.“ Prečo bol teda suspendovaný, keď nespravil nič, čo by mohlo byť v rozpore s pravidlami? Resp. podľa Tvojich slov to bolo vytrhnuté z kontextu.
- Hráči si na videích s důkazy všimli, že tam má větší radius, tak si šli stěžovat. Skylake potom Jirymu řekl, ať si to sníží, jen to bylo asi pořád hodně, protože když Jiry zveřejnil další důkazové video, tak byl opět oheň na střeše. Proto dostal suspendaci, aby celá situace nezůstala bez povšimnutí. Hráči pak z toho udělali takový bum, že měl wallhack přes celou mapu a používal cheaty největšího kalibru. Ale to, že díky tomu šlo vidět, jestli někdo nitruje, má tankmode, no lamp, no trees apod. už nikoho nezajímalo. Vtipné bylo, že se o to často opírali alibističtí hráči, co už nějaké bany za cheating měli.

Pár mesiacov dozadu dostal permu za cheating človek, ktorý bol vo Vašom gangu, konkrétne Matt. Čo si o tej perme myslíš? Je na mieste? Nemali ste obavy z toho, že ste v gangu s niekým, kto v minulosti cheatoval?
- Když jsem se po delší době vrátil na SP, založili jsme si svůj gang. On byl první, kdo mi napsal. Neřešil jsem nějakou minulost. Ani jsem nevěděl, jestli vůbec budu aktivně hrát. Tak jsme ho vzali. Věděli jsme, že měl bany za cheating, pamatuji si doby, kdy jsme byli rivalové a tenkrát dostal ban za nitro. Ale teď to bylo jiné, nikdo z nás to nehrotil. Byl s námi v gangu dlouho a nikdo si nepřipoustěl to, že by zase zacheatoval. Stalo se, co se stalo. To video bylo jasné, já ho tady ani obhajovat nebudu. Celkem mě to mrzelo, nevím, jaký měl k tomu důvod. Perma na místě byla. Ač trochu přísnější, protože měl v suspectu bany staré snad 4 roky, ale na to ohledy nikdo nebere. Kdyby si v minulosti požádal o prominutí, možná by to dopadlo jinak. Ale jenom možná.

Čo Ťa vtedy motivovalo ku návratu po dlhšej odmlke?
- Nostalgie. Upřímně jsem nečekal, že mě to zase chytne.

Trochu odbočíme od témy. Ako bývalý správca crew, popíš nám, či je náročné spĺňať si povinnosti tejto funkcie a aká všetka práca ju obnáša.
- Náročná jak pro koho. 90% administrátorů tu funkci nechce. Musíš mít k tom určitý vztah. Mně třeba problém vůbec nedělala a dělal jsem ji rád, proto jsem taky do toho šel. Neobnáší to nic hrozného. Musíš řešit stížnosti a ztráty. S tím je spojeno odebírání/přičítání RS, body, peníze a tak dále. Kontrolovat crew (podmínky apod.), přesouvat pickupy, měnit názvy, většinou když někdo zadá špatný formát, mazání crew a občas dát nějaký větší event. Horší je, když někdo přijde o crew, kterou buď musíš nahazovat přes milion příkazů, nebo v lepším případě kontaktovat ATomase a doufat, že je zálohovaná. Já si jednou omylem spletl ID firmy a smazal firmu dealerů, to mi celkem zkazilo večer. Co však je někdy náročné, tak to jsou logy. Na to si ale člověk zvykne a najde svůj systém.

Aké si mal vzťahy s kolegami? Našli sa aj takí, s ktorými si si neprišiel na chuť, alebo ste sa snažili udržiavať si medzi sebou dobré vzťahy?
- Vždycky je v nějakém kolektivu někdo, který Ti nepadne do noty. Ale já se snažil se všemi vycházet na úrovni a zachovat nějaký "profesionální" přístup. Pokud se mi něco vyloženě nelíbilo, tak jsem to dal najevo a neseděl v koutu. Moc se mi nelíbí, že někteří si kopou na svém písečku a moc se neprojevují. To většinou, když se vedla nějaká debata. Ale to je asi o charakteru. Pokud chceš nějaké konkrétní jméno, kdo mi vyloženě neseděl, tak to byl ze začátku Skylake. Ale on to ví, vyříkali jsme si to. Potom se změnil k lepšímu, respektive alespoň já změnil na něj názor.

Prezraď čitateľom, prečo Ti Skylake nesadol.
- Strašně všechno bral vážně a hrotil. Měl jsem pocit, že to bral jako real job. Choval se jak manažer, co vede a kontroluje lidi v nějaké firmě. Ano, částečně se to od hlavních požaduje, ale on jel striktně podle harmonogramu a co tam vyloženě nebylo, tak přes to nejel vlak. Když se řešily žádosti, měl jsem někdy pocit, že sedíme u Nejvyššího soudu v Brně. Přitom hlavní nemá předpis, který je pro něj stěžejní žáležitost. Někdy je se třeba řídit instinktem a vyhodnotit věc, která je správná. V tom se mi líbil styl Fify a Krowkyho. Ale časem to možná Skylakovi došlo a už byl jeho přístup "volnější". Možná po pár našich sporech, to nevím, ale určitě se polepšil klučina.

Plánuješ, že by si sa niekedy vrátil späť k aktívnemu hraniu, poprípade by si nastúpil do AT?
- To píšeš mně, nebo Destinymu? Ten končí od chvíle, co se poprvé na server připojil (smiech). Já končil na SP 2x. Poprvé jsem nehrál skoro 3 roky a teď je to druhý a poslední konec. Takže ne, neplánuji. Na serveru se určitě někdy objevím, ale aktivně hrát už nebudu.

Úprimne ma mrzí a je to škoda, že už sa na serveri nebudeš objavovať tak často, ako predtým a určite je to aj veľká strata pre admin tím. Chcel by si čitateľom zanechať odkaz?
- Buďte na sebe hodní, nedělejte bordel a necheatujte. Nebo klidně cheatujte, ale stejně se na Vás vždycky přijde. Užívejte si hraní, dokud tento skvělý server ještě žije. Já, jako hrdý člen Svaté Trojice, tady určitě nikomu chybět nebudu, pokud se najdou nějaké duše, kterým ano, tak Vám od srdce děkuji. Děkuji všem, co poctivě dočetli rozhovor až do konce, pevně věřím a DOUFÁM, že tady rozjedete zase nějaké hroty, protože někdy to tady vypadá jako před bouří a hroťáky jsou to, co nás všechny spojuje!

To bolo naozaj pekné, od srdca. Ešte raz by som sa Ti chcel poďakovať, že som s tebou mohol prehodiť pár slov. Želám Ti veľa šťastia v živote, ahoj.
- Také děkuji. Tvé pozvání, jako jednu z legend a nejlepšího GRkaře roku 2041 na Drag SF, jsem nemohl odmítnout (smiech).

Szanowni Państwo. Do zobaczenia!

img.tpx.cz/uploads/gnbean1637245974.gif

Hendy
MegaBite
Pitras byl podle mě jedním z nejkvalitnějších adminů, kterého jsem já za celou dobu v AT potkal. Trochu mě mrzí, že skončil, zrovna jemu jsem přál, aby se dostal na hlavního. Nu což, chápu to, můj odchod byl skoro ze stejných důvodů.
Czech_
Na to že to je rozhovor od Hendyho, tak celkem obsahově překvapil. Není to žádná topka jak třeba od Ondraha, ale dá se to rozumně číst a něco se člověk dozví. Což jsem v minulosti v nějakých rozhovorech moc pocit neměl. Tomu také napomáhá to, i že ten rozhovor vypadá friendly.

Co se týká Pitrase, tak s ním absolutně souhlasím se vším, co zde zmínil. Jeho zásluhy na GS mu nikdo nezapře a troufám si říct, že byl i jeden z nejlepších administrátorů, které SP měla. To mnozí z vás posoudit nemohou, protože ho viděli jen jak trestá, což je pro každého hráče nemilé, ale já jako bývalý kolega můžu říct, že byl velice přínosný a dobře se s nim spolupracovalo. Je mi docela smutné to říkat, ale nyní s klidným srdcem můžu říct, že bohužel už takových lidí v AT je teď málo, což je škoda. A občas mi právě tito administrátoři, co uměli jednat a stáli si za svým, chybí. Sice nebyli vaši nejoblíbenější, ale zase byli daleko efektivnější než jen ti, kteří trestají na čísla.

Bylo mi ctí s ním spolupracovat. Snad v Třinci balí ty buchty do teď.Boss
superparba.eu/includes/player_signatures.php?user=30353





Házím makrely do schránek Makrelka


🇨🇿 🤝 🇺🇦
Ondrah98
Na to že to je rozhovor od Hendyho, tak celkem obsahově překvapil. Není to žádná topka jak třeba od Ondraha, ale dá se to rozumně číst a něco se člověk dozví.

Pusa

Musím se přidat a taky říct, že jsem dělal top rozhovory... Ne, musím se přidat k tomu zbytku, upřímně a pozitivně mě rozhovor překvapil. Jsem rád, že ty rady, co jsem ti před lety cpal do hlavy snad i dopadly na úrodnou půdu. Obsahově a formálně je to naprosto v pořádku, žádné stereotypy (pocity, něco o sobě, ...) a zároveň žádné nesmyslné výstřelky, co do rozhovoru nepatří. Osobně bych tedy šel do větší konfrontace, (v odpovědích na to bylo pár pěkných nahrávek,) a víc tlačil na "podání vysvětlení" a rozvedení některých výroků, ale to je osobní volba každého, jak to chce. Jestli spíš prostor pro vyjádření nebo trochu té konfrontace a přitlačení ke stěně. Dobrá práce.
nurFer
Rozhovor kvalitný, úprimne sa divím že si sa ale do takého niečoho zase dal

Pitrasa je škoda, asi jeden z najlepších adminov vôbec, vždy pomohol, na nič sa nehral, keď vidím súčasný AT tak mi je zle, škoda no že to nedotiahol na hlavného.
Kacka
Rozhovor na úrovni a pěkný. Pitrase je Škoda byl jeden z nejkvalitnějších nikdy s nim nebyl problém a vždy pomohl. Rada jsem s tebou spolupracovala. Hodně štěstí v realu! Kafe
Prejdite na fórum:
Anketa
Jakou webovou sekci prohlížíš nejraději?
Pravidla
5 Hlasov
6%
Nábory
6 Hlasov
7%
Žádosti o pUB
13 Hlasov
16%
Server (př. Návrhy, Ztráty)
12 Hlasov
15%
Žádosti o UnBan/Stížnosti na administrátory
34 Hlasov
42%
PC Poradna
4 Hlasov
5%
Ostatní (př. Inzeraty, Videa, Vizitky..)
7 Hlasov
9%
Len prihlásení môžu hlasovať.
Kto je online
· Hostí online: 18