Informace o serveru

Adresa IP
Online hráčů
Připojit se na server

Číst diskuzi

[Help]Elektrotechnika
Bratek
Zdravím.

Jsem v prváku na Informační technologii, všechno zvládám a jen předmět Elektrotechnika mi opravdu nejde a nechápu, co v něm mám dělat. Nenašel by se tu někdo, kdo by mi to dokázal vysvětlit ? Povětšinou zatím jen krátíme ale i tak to nechápu a většinu příkladů ta kráva stejně hned z tabule smaže .. Facepalm

Jedna z mnoha úloh.
img.tpx.cz/uploads/IMAG0065.jpg

Spoiler
Další dva příklady ale nejsou celé, ta kráva to maže.
img.tpx.cz/uploads/IMAG0066.jpg
img.tpx.cz/uploads/IMAG0067.jpg

Musel jsem to zkusit, protože si opravdu s tímto předmětem nevím rady.
Teczka83
To co vidím na obrázku je něco z odporama, ne? Vyučil jsem se a potom s nástavbou maturoval jako Elektrikář. Ale už je to déle. Mrknu po sešitech (neslibuji že je ještě mám) a kdyžtak bych ti zkusil s něčím poradit
Bratek
No je to něco s Odporem, to jsi vyvodil dobře ale my zatím jen zkracujeme a moc nedosazujeme ale já stejně vůbec nechápu jak to dělají(dělá učitelka), stále říká, že se máme naučit nějaké vzorečky. Jenže, nějaké vzorečky si prý psali, když já jsem nebyl ve škole a když se zeptám kluků, tak oni nemají žádný vzoreček a když se zeptám učitelky (krávy jedné), tak mě vypičuje s tím, že si to mám doplnit.
Teczka83
Zkus google a tam zadej Paralelní a sériové zapojení odporů. Tuším že je tam vysvětlení, vzorečky. K čemu je paralelní a k čemu sériové zapojení...respektive kde se to používá...
Franta95
myslím, že když je to sériově(za sebou v řadě), tak to jenom sečteš a paraelně(rozvětvené) sečteš obrácené hodnoty - zlomek 1/hodnota + 1/hodnota2 atd... dělali jsme to 2 roky zpátky, ale myslím, že to takhle nějak bylo
WendiS
Tyvole, tohle jsem neviděl ani nepamatuju :D Jsem ze školy už 8 let a tohle jsem neviděl tak 9 let.
Řekni tý pipině, že to v životě potřebovat nebudeš :D
NISSAN_350_Z
To máš teda dobre pridrbanú učitelku, ktorá Ti to nechce ani vysvetliť...

Čo tam máš vlastne vypočítať? Sú to nejaké rezistori (ak si dobre pamätám :D) pozapájané paralerne a sériovo.
Bratek
Říct že to nepotřebuji jí můžu ale ta kráva mi říká, že se bez tohohle neobejdu v IT .. Facepalm

Zatím to máme jen krátit ale stále nechápu jak ... ****ní Elektrotechnika.
Franta95
pokud jsem dobře pochopil ty příklady co tam máš rozepsaný, tak ten první by si spočítal takhle...
x = (1/R1 + 1/R2 + 1/R3)+R4
y = x*(R5+R6)/x+(R5+R6)
z = y*R7/y+R7
...to x,y,z jsem tam dal aby to bylo přehlednější než to nacpat do 1 řádku, přičemž z by bylo celkový řešení a "/" je zlomek, ale ruku do ohně za to nedám :D
Bratek
Jo Franto, myslím že tak nějak by to mohlo být. Jen místo x je asi R1234
y - R56
a z - R7

ale kurňa tenhle jedinný předmět mi nejde a nechci rupnout .. Facepalm
Franta95
Citace
Bratek napsal:

y - R56
a z - R7

tak si tenhle postup zapamatuj a udělej to co máš v avataru :D a nerupneš ;) stačí 4,49 a jsi za vodou
Bratek
Mám Informační technologii no, Elektrotechniku máme jen v prváku, takže přes to musím projít potom ty předměty už vypadají normální a né nějaká cypovina.

Citace
Franta95 napsal:

Citace
Bratek napsal:

y - R56
a z - R7

tak si tenhle postup zapamatuj a udělej to co máš v avataru :D a nerupneš ;) stačí 4,49 a jsi za vodou

No jasný, já ten mozek používám ale když tam máš něco, o čem vůbec nevíš, tak je to těžký a zapamatovat si postup na jeden příklad je na prd :D
twistedTSD
Citace
CzSK napsal:

Na rovinu.
Elektrotechnika Ti bude v životě na dvě věci jestli máš obor IT. Na googlu určitě najdeš nějaký finty jak tohle vypočítat, to se ještě dá.
Ale vy vyšších ročnících si hodíš límec. Až na vysvědčení budeš mít 4, budeš králem třídy.

Také na to spoléhám (poslední 2 roky to platí).:D Jen je otázka, co bude na VŠ...Elektro jsme do druháku měli, ale byla to bez výjimky naprostá katastrofa, neumím z toho téměř nic a dobré známky na vysvědčení jsem měl spíš proto, že učiteli bylo blbé dát všem jen 4-5...Abysme tím nějak prolezli, koumali jsme to ve třídě společně o přestávkách aneb víc hlav víc ví. Elektro je zlo.
Bratek
twiste, tak to o přestávkách vypadá u nás .. :D ale ta učitelka je kráva a určitě nás prolést nenechá .. Facepalm
Sh1TeRkO
Citace
CzSK napsal:

Na rovinu.
Elektrotechnika Ti bude v životě na dvě věci jestli máš obor IT. Na googlu určitě najdeš nějaký finty jak tohle vypočítat, to se ještě dá.
Ale vy vyšších ročnících si hodíš límec. Až na vysvědčení budeš mít 4, budeš králem třídy.

Já som z toho bol tiež **** a mal som 3-jku. Ale máš pravdu, vo vyšších ročníkoch to bude záhul. Presne ako ti píše Franta, tak to máš počítať. Smile
Bratek
Ještě by mi Franta mohl říct jak na to přišel :D To potřebuji vědět :D
Sh1TeRkO
Citace
Bratek napsal:

Sa to učil. :D

Náhodou Technológiu nemáte? :D
Mikull
Napiš mi na skypu, jsem sice strojař, ale elektro mi na základce šlo :D
Bratek
Citace
Eddo napsal:

Citace
Bratek napsal:

Sa to učil. :D

Náhodou Technológiu nemáte? :D

No jasný, jen jakým způsobem nebo postupem na to přišel, jak to má poskládat, to nechápu. Pojebaný neznámý mi vždy nešli .. :D

Učební plán oboru pro Eddíka... :D
Franta95
Citace
Bratek napsal:

já jsem to odvodil z toho tvýho rozepsanýho příkladu + jsem si našel vzorce... sériově - v řadě za sebou R = R1 + R2 + R3..., dále paraelně - pod sebou 1/R = 1/R1 + 1/R2 + 1/R3... a když tam je obojí, tak je tam ještě vzorec Rg = R1xR2/R1+R2

takže ti detailně popíšu ten příklad:
začneš od 1 atd... vidíš, že R1,R2,R3 jsou pod sebou, takže použiješ vzorec pro paraelní seřazení, dále je za tím R4 a když máš ty 3 sečtený, tak to ber jako jeden, takže sečteš to (1/R1+1/R2+1/R3)+R4. Pak si všimneš, že R5 a R6 je za sebou, takže je jednoduše sečteš, ale je to další větev, takže to musíš nějak dát dohromady a na to je ten poslední vzorec a tam za R1 dosadíš to co vyšlo celkem na prvním řádku a za R2 dosadíš to co vyšlo na tom druhém. A nakonec tam zbyl ten poslední R7, ale to je zase další větev, takže ted za R1 dosadíš to co ti vyšlo dole(výsledek z toho vzorce pro 1 a druhý řádek) a za R2 jenom to R7(kdyby tam byl další, tak to zase sečteš podle těch prvních 2 vzorců)

doufám, že si to aspon trochu pochopil a hlavně doufám, že to říkám správně :D
Přejít na fórum:
Anketa
Jaké máte plány na léto?
Pojedu někam do ciziny
5 Hlasů
21%
Pojedu někam po Česku/Slovensku
9 Hlasů
38%
Budu hrát SuperPařbu
6 Hlasů