Informácie o serveri

R
Pripojiť sa na server

Čítať tému

 
Rozhovor - Zorocus #2
Ondrah98
„Nebudu jezdit mise 30 hodin kvůli změně nicku“

prohlašuje Zorocus, jeden z lidí, kteří se vyjadřují silně proti zdražení změny nicku a proti množství jiných změn. Taktéž jeden z představitelů gangu Legendary Homies, který byl nedávno zrušen. Co jej vede k takto radikálním krokům najdete v dnešním rozhovoru.

Zoro, vítej u rozhovoru. Kdy sis naposledy změnil nick?
Zdravím všechny bramboráky a čtenáře. Zároveň bych Ti rád poděkoval za pozvání. Nick jsem si naposledy změnil před měsícem z nicku Sv.Jouda.Tadeas na bMe.zorys, tenkrát jsem si ho měnil kvůli vyhrocené situaci s Richem, pokud ovšem vynechám tuhle změnu, tak naposledy to bylo v únoru tohoto roku.

Proč Tě tedy tak dopálilo zdražení změny nicku (pozn. ze 2000 kreditů na 10000 kreditů)?
Protože jsem měl již nějakou dobu v plánu si změnit nick zpět na Zorocus a též, protože se pohybuji v prostředí, kde si hodně často mění lidi jména. Dost mě dopálilo zdražení též kvůli tomu, že při převodu na herní měnu to je příšerně drahý. Když si vezmu člověka, co si po pUB nemůže změnit jméno a po 3 měsících projde zkušební dobou a v tu chvíli bude muset shánět 10000 kreditů, aby si změnil nick na který dostal permu, tak jen tohle mi stačí k tomu odsuzovat tuhle nesmyslnou změnu.

Kurz kredit/herní měna ovšem určují hráči. Není to tedy náhodou jejich chyba?
Samozřejmě, že to je jejich chyba, k tomu nemám absolutně co říct, ale pokud by se ATomas alespoň trošku více pohyboval v řadách hráčů a reálně na tom serveru jednou za čas hrál, tak by zjistil, že 10000 kreditů při dnešním kurzu je fakt příšerná pálka. Dokonce i při 2000 kreditů to v dnešní době vyjde na 12mg. Když si pro příklad vezmu rok 2016 v zimě, tak kredity stály 1,4k kus. Jsem na straně gangsterů a když si představím, že jezdím na Superpařbě jen GRka, tak nemám šanci si nikdy vydělat 60mg na změnu nicku.

Proč by někoho mělo zajímat, že nevyužíváš všechny vymoženosti módu a tedy si nevyděláváš herní měnu?
To samé můžu říct já o lidech, co jezdí jen mise. Dle mého by se absolutně neměli znevýhodňovat hráči, co nejezdí aktivně mise. Při staré ceně 2000 kreditů to bylo přístupné absolutně všem vrstvám Superpařby, jak misionářům tak i gangsterům. V dnešní době to není přístupné ani jedněm, protože na to, abych si změnil nick, bych musel jezdit přes 20 hodin konvoje ve více jak 10 lidech. A pochybuju, že tohle někdo bude chtít vyhodit za blbý jméno na Superpařbě. K tomu, aby si lidi uvědomili, že to je přepálený stačí to, že 4800 kreditů stojí premium na 2 měsíce, doopravdy by měla být změna nicku dražší jak 4 měsíce prémia?

Ovšem kredity si můžeš koupit i za své reálné výdělky...
To je pravda, ale řekněme si narovinu, kdo z gangsterů hodlá podporovat ATomase reálnými penězi, když ho mají ve svých očích za někoho, kdo jim neustále ničí gang systém a tím jejich jedinou zábavu na Superpařbě... Další věc k tomu je ta, že na SP hrajou z velké části lidi, co ještě ani nechodí do práce, doopravdy přijde někomu v pořádku, že si má nějaké 14 leté dítko vyžebrat od rodičů 6€ na změnu nicku na Superpařbě? Mně to tedy absolutně v pořádku nepřijde, všechno by mělo být hráčům přístupné i za herní měnu, ale ne v takhle nesmyslném měřítku, že za změnu nicku vyhodím 20-30 hodin života ježděním misí.

Jsou hry, kde je změna nicku ještě dražší, nebo dokonce nemožná. Na tento fakt říkáš co?
Že k tomu mají nějaký určitý důvod nebo ta hra takhle funguje celkově, že se tam kupuje skoro vše za reálné peníze. Též si musíme uvědomovat to, že ty hry mají ještě nějakou budoucnost a můžou si takové přepálené ceny dovolit. Ovšem může si to dovolit Superpařba, která běží na 15 let staré hře? Definitivně si to dovolit nemůže, protože málo kdo se rozhodne investovat své finance do hry, která může do pár let skončit. Osobně hodně takových her hraju a poplatky za změnu nicku najdeme skoro všude, ale určitě ve hrách, které ty ceny mají takové od začátku. Myslím si, že kdyby změna nicku stála 10000 kreditů od začátku, tak to tolika lidem nevadí jak teď, když se to z ničeho nic 5x zdražilo bez jakéhokoliv upozornění.


„Protestuji z frustrace“


Není tedy současný odpor spíše pouze frustrace - ať už osobní („chci si změnit nick“) nebo zásadová („všechno špatně...“) než konstruktivní kritika?
Abych ti pravdu řekl, tak v dnešní době se na Superpařbě už nic nedá brát jako konstruktivní kritika, všichni kopou kolem sebe, ale nehledají řešení či rozumnější důvody, proč kolem sebe kopou. Celý tenhle odpor vůči tomu zdražení je čistá frustrace lidí, že budou muset 20-30 hodin jezdit mise, aby si mohli změnit nick a já se jim vůbec nedivím.

Administrační tým chtěl změny nicků omezit kvůli „nepořádku“ v systému - to je oficiální argument. Tvoje řešení by tedy bylo jaké, aby došlo ke spokojenosti obou stran?
Místo omezování hráčům by měl ATomas zapracovat na lepším systému změn jmen, protože mi přijde trošku divný, že jiné servery tuhle funkci mají zadarmo a bordel jim to nedělá, dokonce jsem přes rok adminoval na serveru, kde si to hráči s VIP mohli měnit každých 5 minut a bordel jsme v tom neměli. Ovšem další věc je ta, jestli je tahle možnost překopání systému vůbec možná, nechci rýpat do něčeho o čem nic moc nevím. Je hezké, že to omezuje adminy, ale kolik těch na serveru je? Okolo dvacítky? Kolik je na serveru hráčů, co v admin teamu nejsou? Nespočet. A nespočet těch lidí to omezuje, tohle je jenom přidání benzínu do ohně.

Při vší úctě na Tebou zmíněném serveru určitě hrálo řádově méně hráčů. Navíc sám označuješ server za „mrtvý“, proč by měl ATomas překopávat celý „mrtvý“ systém?
Tenkrát nám na serveru hrálo 100-150 lidí, se Superpařbou to v dnešní době je furt nesrovnatelné, ale bordel jsme doopravdy v tom neměli, logy jsme měli jednoduše lépe propracované. Moje označování serveru za mrtvý bych nebral ani tak vážně, to píšu jen tehdy, když mi fakt něco hodně vadí a víceméně nesmyslně kopu nohama kolem sebe, nejsem absolutně nijak odlišný od jiných hráčů z gang systému. A samozřejmě, že se ATomasovi nevyplatí překopávat systém na serveru, který mu nevynáší tak jako dřív, víc se mu vyplatí vyřešit problém tak, že nám zdraží změnu nicků.

Přiznáváš tedy, že velkou roli v odporu hraje osobní frustrace?
Určitě, z mý strany je osobní frustrace teda o něco menší jak u ostatních, protože jsem na změně nicku nebyl ani zdaleka tak závislý jako oni. Já jsem si k tomu našel i rozumné důvody, proč mi to přijde jako blbost a nesmysl.

Nemůže být „horká hlava“ důvodem, proč jsi stále odmítán administračním týmem s žádostmi o vstup do jejich řad?
Ne, že může, ale je. Někdy mi prostě vadí něco natolik, že kopu všude okolo sebe. Je to v pořádku? Absolutně není, ale když mi něco vadí, tak určitě nebudu držet hubu. Tuhle metu přenechávám těm, co se do AT doopravdy dostanou. Já osobně už ani zdaleka nemám takový zájem o AT jak dřív, dalo by se říct, že můj zájem je téměř nulový. Vyzkoušel jsem si měsíc OAčko, než jsem přestal mít čas na hraní a to mi stačilo. Přihlášky jsem podával potom kvůli tomu, abych pomohl serveru s krizí ohledně cheaterů v gang systému, ale na to už je pozdě.

Neumíš kritiku vyjádřit jinak než „kopáním okolo sebe“?
Umím, několikrát jsem se o to i snažil, ale kritika mi byla smetena ze stolu. Upřímně, bavilo by Tě neustále něco objektivně kritizovat, když by ti to furt bylo opakovaně zamítnuto nebo smeteno ze stolu? Já jsem celou dobu vyjadřoval kritiku rozumným způsobem a ne kopáním kolem sebe, ale po tom, co se mi několikrát zamítly moje návrhy či stížnosti na něco, tak jsem to už vzdal. Jednoduše se to ve mě nahromadilo a už nemám chuť a ani náladu hledat řešení a důvody, proč něco stojí za prd, když mi to stejně smete někdo ze stolu. Vybudoval jsem si za tu dobu odstup k Admin Teamu, neustále jsem se jim snažil pomoct a něco nahlašovat, ale vždy mi to smetli.


„Legendary Homies podstoupilo eutanázii“


Ještě se trochu vrátím... Zmínil jsi, že v prostředí gangů se často mění nicky. Jaký je k tomu důvod?
Jelikož gangsteři jsou prostě srandovní osobnosti, co to ukazují například přes změny nicků. Když si vemu pro příklad jména : Scooby, Dooby a Doo. Nebo též je to tím, že se několikrát připojují do různých klanů a tím si chtějí přidat clan tag do jména, aby reprezentovali, něco jako já s bMe. Bohužel SP nepodporuje možnost si nastavovat vlastní clan tagy, takže nám zbyde jedině změna jmen. Jinak k jednomu objektivnímu důvodu se nikdy nedostanu, všichni si ho mění z čistě individuálních důvodů a za ty já bohužel hovořit nemohu.

Na gang scéně se udála jedna podstatná změna. Legendary umřelo?
Heh, neřekl bych, že umřelo, spíš jsme jako komunita přestali hrát. Pro příklad, Pomp se vrátil ke svým kořenům a starým přátelům ze Slow Riders, Quaida zase táhl pocit mít svůj vlastní gang, naše komunita se rozdělila na dvě části, ale není to tak, že bychom mezi sebou válčili, furt se všichni v pohodě bavíme a trávíme spolu čas na TSku, jen jsme si řekli, že bude lepší gang zrušit, než sedět na 27,500 respektu. Též jsme to rušili kvůli tomu, že z původního LH tam už skoro nikdo nehrál, ti lidi už nemají jednoduše čas, hodně z nich maturuje, pracuje nebo dělají něco jiného se svým životem, něco užitečnějšího než hraní PC her, na Superpařbu si prostě už nemají jak najít čas.

Takže by se dalo ukončení působení Legendary Homies označit jako eutanázie?
Ano, dalo. Všichni jsme se rozešli v dobrém do jiných gangů, ale jako komunita stále držíme pospolu. Samozřejmě nějaké spory se počase vybudují, přeci jenom teď na serveru hrajeme proti sobě, ale z mojí strany jsem si 100% jist, že spory nenastanou, všichni lidé z LH jsou pro mě duležití. Několik z nich jsem potkal i v reálném životě, další lidi třeba znám přes 3 roky jen přes internet, ale 3 roky jsou zatraceně dlouhá doba, je to víceméně šestina mého života, proto si těch lidí vážím a nehodlám je ztratit.

Dokážeš jako zkušený gangster odhadnout, co se na gang scéně nyní stane?
Hah, jako zkušený gangster se označovat proti jménům jako RaTy nebo [M]artin fakt nemůžu, ale doopravdy nedokážu odhadnout, co se momentálně na Superpařbě stane a už vůbec ne co s gang systémem. Já jsem měl za to, že po mém návrhu na gang systém se nic moc nezmění k lepšímu, ale když se teď podíváme na /gangy, tak tam vidíme snad jen jeden nebo dva volné sloty na gang. Tohle jsem absolutně neodhadoval, když jsem navrhoval zvýšení počtu gang slotů. Gang systém je dost zrádná a nepředvídatelná věc. Jediný co můžu odhadnout je to, že bude více aktivity v gang systému, když jsme se zrušili a všichni aktivní hráči se rozdělili do různých gangů (celkem do 3).

Nezpůsobovalo tedy Legendary Homies to, proti čemu bojovalo? Tedy nízkou aktivitu jiných gangů?
Nemyslím si, ta aktivita v gang systému se zvedla již za naší aktivní existence, je pravda, že jsme měli vcelku dost aktivních hráčů, ale nebylo to kvůli tomu, že bychom chtěli být nejlepší, prostě jsme byli komunita, co spolu hraje už strašně dlouho a to, že nám to fungovalo byl jen takový malý bonus. Ale absolutně nemohu popřít to, že naše zrušení pomohlo gang systému, definitivně teď vidíme víc aktivních gangů v kterých jsou bývalí členové LH.

Takže ani se „smrtí“ gang systému to není tak horké?
Horký to definitivně bylo před tím, než se začali do gang systému hojně zapojovat nováčci a než se vrátili staří hráči jako Jiry, Danger, Pitras, Matt. Teď si myslím, že nás čeká docela fajn budoucnost gang systému, docela věřím tomu, že to bude tak aktivní jako dřív, ale trošku se obávám toho, že se rozjede další vlna cheatování, ale to se snad nestane.

Co situaci změnilo?
Zapojování nováčků do gang systému a návrat starých hráčů, částečně je možný, že za to může i zrušení sezón, ale to už nemohu 100% určit. Definitivně za nějaké vzkříšení gang systému můžou nováčci a staří hráči. Taky si teď všímám, že je o gang systém větší zájem i ze strany AT, což je super.

Myslel jsem právě systémové změny, které to mohly ovlivnit. Je něco kromě zrušení sezón?
Nemyslím si, že systémové změny pomohly k oživení gang systému, maximálně zvýšení slotu pro gangy z 10 zpět na 25, když v dnešní době je z 25 slotů zabraných 24. Můžeme sice namítat, že kolik z těch gangů je reálně aktivních, ale kolik gangů bylo aktivních při 10 slotech? Ještě méně. Někteří dokonce gangy prodávali, z gangů se staly komodity.

Neupadne to zase po chvíli, třeba z jara až nebude taková zima?
Je dost možný, že to upadne, až začne léto a nebude škola, k tomu jsou i rozumné důvody, nikdo nebude chtít trávit čas doma, když bude venku pěkně. Když si porovnáme aktivitu na Superpařbě z léta a z dnešního dne, tak je to nárůst třeba o 70-100 hráčů.

Tak snad si přát, aby byla stále zima... Díky za rozhovor.
Heh, jen to ne, zima je příšerná. Díky též za rozhovor, doufám, že to bude pro čtenáře zajímavé.


~oh~
Krowky
Citácia
Administrační tým chtěl změny nicků omezit kvůli „nepořádku“ v systému - to je oficiální argument. Tvoje řešení by tedy bylo jaké, aby došlo ke spokojenosti obou stran?


Kto použil toto ako oficiálny argument? Pretože toto vôbec nie je o neporiadku pre administrátorov, zase niekto šíri bludy...takže Zoro vôbec nemusíš písať o tom koľko je na serveri administrátorov a podobne, pretože s týmto rozhodnutím admin team nič nemá.
Ondrah98
Nabyl jsem toho dojmu z toho, jak tuto změnu někteří (i bývalí) členové AT obhajovali někde tady na webu. Ale měl jsem si to asi víc připravit a ověřit, to popírat nebudu a klidně tu chybu uznám. Ale do hotovýho rozhovoru už zasahovat nechci, takže to tam nechám.

Samozřejmě pokud máš jako hlavní administrátor více informací, tak se je rádi dozvíme. ;)
img.tpx.cz/uploads/ondrahjeosliud.png

Svatý Juda
Prejdite na fórum:
Anketa
Těšíš se na MS v hokeji 2024?
Ano, miluji hokej
15 Hlasov
50%
Ano, ale hokej moc nesleduji
4 Hlasov
13%
Ano, těším se na gaučové trenéry
6 Hlasov
20%
Ne
4 Hlasov
13%
Ne, dopadne to jako každý rok
1 Hlas
3%
Len prihlásení môžu hlasovať.
Kto je online
· Hostí online: 21