Informácie o serveri

R
Pripojiť sa na server

Čítať tému

 
Rozhovor - Ondrah98 #3
Mine
Rozhovor s hráčom
Ondrah98

Vážení čitatelia,
vítam Vás pri rozhovore s nedávno permanentne zabanovaným hráčom Ondrahom98. Názor na svoj ban, problém v AT... Viac v rozhovore.




Zdravím Ondrah, vítam ťa pri dnešnom rozhovore. Povedz nám, ako vnímaš svoj v poradí druhý permanentný ban za rozvracanie SP? Bol podľa tvojho názoru ban na mieste?

Otázka v tomto znění je neuvěřitelně široká a těžko se hledá, kde začít. Tak asi prvně pozdravím čtenáře, abych měl čas si to nějak promyslet. Ale pojďme už k věci. Pokud se ptáš, jak ten ban vnímám, tak v podstatě neutrálně, nevzbuzuje ve mě žádné emoce. A pokud kompetentní osoby naznaly, že jsem se dopustil rozvracení, tak trestem za tento prohřešek je permanentní ban. Celé tohle pravidlo se mi jeví dost pofidérní, ale s tím, že se v pravidlech vyskytuje, těžko něco udělám.

Prečo sa ti pravidlo o rozvracaní zdá byť pochybné?

Na to, abych považoval tohle pravidlo za pochybné, stačí, abych si jej přečetl. Pravidlo by mělo být pokud možno stručné a jasné. Ovšem za tou formulací, která je uvedená v pravidlech, se dá skrýt prakticky cokoliv. Na druhou stranu si nedovoluji tvrdit, že jsem se choval stoprocentně vhodně. Forma a především kadence mých vyjádření se skutečně mohla jevit „přes čáru“. Nemám problém si to přiznat, nechal jsem se nejspíše unést emocemi, ale za obsahem svých sdělení si stojím. Nyní bych své myšlenky na stejné téma sdělil jinak, ale obsah (i ten mezi řádky) by byl zcela totožný. A troufnu si tvrdit, že bych již ban neobdržel. Na tomhle je ta pofidérnost celého pravidla vidět celkem zřejmě. Zhodnocení prohřešku je podle něj strašně subjektivní a dá se za něj skrýt kde co. Aby bylo jasno, tak si nechci hrát na nějakou oběť systému, ale snažím se o tom uvažovat s určitým odstupem, kdy si dokážu přiznat chybu (viz výše).

Pravidlo bolo zavedené tesne pred tvojím prvým zabanovaním za rozvracanie, kde si údajne úmyselne zľahčoval postavenie majiteľa. Myslíš, že pravidlo bolo ATomasom vytvorené zámerne tak, aby nebolo možné odvolávať sa na jeho presné časti?

Důkaz pro takové tvrzení žádný nemám, takže veřejně nic o účelovém vytvoření nemohu definitivně prohlásit. Každé pravidlo, které si bude klást za cíl ochraňovat systém proti nějakému poškozování, bude vždy dvojsečné, to už vyplývá z jeho podstaty. Otázkou je, zda-li je takové pravidlo vůbec třeba... Pokud se někdo chová natolik nevhodně, že je nutné jej „na vždy“ sprovodit z herního portálu, tak se domnívám, že to nejde bez toho, aby porušil nějaká jiná (jasnější a opodstatněnější) pravidla. Když se k tomuto pravidlu bude sahat v případech podobných tomu mému, kdy z mé strany to byla lehce nevhodná a příliš ostrá satira, tak bude pro určitou skupinu pravidlem zcela směšným. Přestože nejsem v celé věci zcela nevinně, tak si nemyslím, že jsem ta největší špína bez pozitivních stránek, na kterou by bylo nejvhodnější toto pravidlo (když už jej máme) používat.

Aké by podľa teba bolo vhodné použitie tohoto pravidla? Ako by si ho prípadne upravil, aby sa za jeho formuláciu, podľa tvojich slov, nedalo skryť čokoľvek?

Rovnou bych ho já osobně zrušil a bylo by vyřešeno. Ale k tomu nikdy nedojde, protože to osobě, která za něj trestá, dává do ruky neuvěřitelnou sílu. A kapři si rybník nikdy sami nevypustí. Jak jsem již psal, použil bych jej v případě, že někdo skutečně hluboce a zjevně poškodil Superpařbu, tedy dají se najít nějaké negativní následky jeho jednání. A to v mých očích určitě není to, že o někom, kdo má v každém svém komentáři neuvěřitelné množství chyb, říkám (byť nevhodně ostrou satirou), že dělá chyby. (Zde je vidět subjektivita tohoto pravidla.) Navíc za „znevažování postavení administrátorů a vyvolávání hádek“, nebo jak je to tam přesně, jsem nebyl mezi svými permanentními bany trestán žádnými menšími tresty. Byť na to pravidla již existují. Takže bych celou tu formulaci změnil, aby postihovala například nějaké zásahy do fyzického chodu serveru a podobně, to by se za určité rozvracení Superpařby označit dalo.

Presuňme sa k dôvodu udelenia banu. Prečo si sa na gramatiku daného administrátora vyjadroval práve satirou? Nebolo by lepšie napísať svoj priamy názor administrátorovi do súkromnej správy a prípadne sa ho opýtať na príčiny toho, prečo píše tak, ako píše?

A je na satiře, něco špatného? Upřímně satira perfektně zapadá do „role Ondraha“, která se zde postupem času vytvořila. Ondrah se totiž stal rolí, reálná osoba za počítačem je z podstatné části zcela jiná, ale to je mimo téma otázky. Troufnu si tvrdit, že na přímý dotaz bych buď nedostal žádnou odpověď, nebo by mi bylo arogantně otázkou odpovězeno „Co je ti po tom?“. Pocit (byť pochybné) moci totiž snadno stoupá do hlavy a upřímně nebyl jsem v administračním týmu jiný. Takto jsem mohl na danou osobu vytvořit určitý „tlak“ ve věci, která mi vadila a doufat ve změnu. Tlak ovšem může být příliš velký, a pak nastává výbuch, tak jako nastal. Jo a do soukromé zprávy jsem mu napsat nemohl, jelikož ještě z dob svého působení v administračním týmu mám ve schránce 2500 přijatých zpráv a limit je 150 (ovšem administrátoři mají schránku neomezenou). A 2500 zpráv já ručně mazat opravdu nebudu. (smích)

Ostatnými administrátormi si bol podľa ich vyjadrení niekoľkokrát upozornený na to, že to preháňaš a mal by si sa ukľudniť. Prečo si aj napriek upozorneniam pokračoval vo ''vytváraní tlaku''?

Hodněkrát člověk neposlechne nějaký pokyn ze všemožných důvodů. Zde mým důvodem bylo zřejmě hlavně to, že se v celé věci nic nezměnilo a mohli jsme pořád vídat gramatické „perly“ administrátora Odrse. A také jsem tato varování podcenil, protože jsem nepředpokládal, že po fází „Tytyty nech toho...“ následuje fáze „permanentní ban“.

V tvojej žiadosti o unban sa spomínalo aj ''soustavné vyvolávání hádek''. Myslíš, že príčinou permanentného banu bol práve vyššie spomínaný incident, alebo ti ban hrozil aj bez toho?

Rozhodně je zajímavé to, že mi permanentní ban neudělil sám Odrs, ale jeho kolega Disco, který to začal řešit. Odrs v téhle věci žádné kroky nepodnikal, pouze na Discův dotaz řekl, že mu to vadí a to byla celá jeho aktivita. Disco si pak našel log a pokud půjdu v jakémkoliv logu řádek po řádku, tak nějaké „prohřešky“ najdu u každého. Zajímavé je, že jsem za to, co je mi vyčítáno, nikdy nebyl potrestán přímo na serveru, otázkou je proč? Trochu mi to připadá, jakoby vám přišla pokuta za rychlou jízdu třeba po roce v souvislosti s tím, že jste nyní projeli na červenou. A u toho si někdo všiml nějaké starší fotky z radaru, kterou doteď nikdo nijak neřešil. Nejsem v té věci zřejmě zcela bez viny, ale mělo se to řešit hned, když jsem se měl něčeho dopouštět, takto to má zvláštní pachuť.

Prečo si sa nepokúšal viac napádať výšku trestu? Snažil si sa aj po uzamknutí žiadosti a zabanovaní na webe ďalej riešiť výšku trestu, ktorá podľa teba nebola adekvátna?

O to jsem se chtěl pokusit již v žádosti, ale ještě než jsem ji založil mi stejně bylo řečeno, že je to marné a už je rozhodnuto. Zvláštní přístup, kde se člověk nemůže ani obhájit, respektive může, ale na věci to nic nezmění... A dost to ukazuje na jeden problém, který v administračním týmu vidím. Jinak během žádosti, která byla uzavřena velice rychle, nebo krátce po ní jsem si velmi neformálně „pokecal“ s Discem a neměli jsme mezi sebou žádný problém, naopak jsme se i celkem shodli na určitých věcech. Odrsovi jsem se poté osobně omluvil za formu a intenzitu svých výroků. Za obsahem si stojím. Ale určitě jsem to nedělal se záměrem vlastního prospěchu, tedy pro snížení trestu. Spíš jsem uznal část problému a přiznat si chybu a omluvit se rozhodně není ostuda. Jinak mi to bylo celkem jedno, takže mě lehce udivuje, že to řešíme již v osmé otázce...

Vysvetlíš nám bližšie, čo za problém v administračnom tíme vidíš?

Zcela jsem tuhle otázku očekával. (smích) Vadí mi určitý povýšený přístup v žádostech o unban, kde značná část administrátorů neumí odpovědět na přímo položené otázky, není schopna si připustit, že i obhajoba může mít z části pravdu a zůstávají ve svém „důležitém“ tónu. Při tom často používají různé útočné otázky plné argumentačních faulů „ad hominem“. Pocit vlastní důležitosti zkrátka zatemňuje logické uvažování o tom, že i administrátor může udělat chybu nebo to, že problém může mít dva pohledy, přičemž oba mohou být pravdivé. Ale abych to uvedl na pravou míru, tak jsem zřejmě nebyl jiný. Dále je to neschopnost nebo neznalost jednoduché výrokové logiky, pojmů jako „příčina, důsledek, vyplývá z..., apod...“. Administrační tým je ve své podstatě pořád stejný, takže výrokům, že byl dříve lepší, se mohu jen smát.

Prečo a podľa čoho súdiš, že administračný tím je v podstate stále rovnaký?

Vlastní zkušenost mi to říká. V administračním týmu jsou pořád ty stejné typy lidí.
Je tam nějaký strašný snaživec, pro kterého je harmonogram posvátný - Rich, dříve Baseball, já...
Je tam někdo, kdo se věnuje spíše akcím než prohřeškům hráčů - teď je to skupina organizátorů akcí, dříve třeba Elda.
Je tam někdo z prostředí gangů - Jiry, Danger, dříve třeba Xkol nebo LukySVK.
Pak ten méně výrazný zbytek, kteří normálně hrají a občas odpoví na dotaz či udělí trest.
A nakonec hlavní administrátoři, kteří se pohybují v trojúhelníku mezi hráči, svým týmem a ATomasem. Některým to jde líp, některým hůř, každý vidí tu prioritu jinde někdo ve spokojeném ATomasovi, někdo v týmu a někdo v hráčích.
Pořád ty stejné typy. Není tam fakticky žádný rozdíl kromě nicků.


S príchodom permanentného banu si na webe stratil aj post žurnalistu. Mrzí ťa táto strata, alebo si post vnímal len ako niečo, čo treba robiť, a je ti jedno že ti bol odobratý?

Rozhovory mě velmi bavily a myslím, že podle ohlasů bavily i čtenáře, takže je to asi jediná věc, která mě trochu mrzí. Alespoň je na tom zase vidět, že nejsem jen ten, co měl Superpařbu poškodit, ale že jsem jí snad i něco přinesl. Domnívám se, že jsem úroveň „žurnalistiky“ znatelně pozvedl. Stačí si přečíst rozhovory před mým nástupem a po něm. Nyní po mém konci mám prý celkem schopného nástupce a rapidně se zvedla kvantita rozhovorů. Myslím si, že to není úplně dobře, když je údajně téměř každý den rozhovor, protože kvalita musí jít zákonitě opět dolů. Ale pokud to řeknu egoisticky, tak se alespoň projeví minulá kvalita. Ale web se určitě nezboří ať už rozhovory vytvářím, či nikoliv.

Odkiaľ máš tak bohaté znalosti s tvorbou rozhovorov? Má to niečo spoločné s tvojím reálnym životom?

Akorát to, že se o věcech snažím přemýšlet z více stran a mohl jsem tedy zpovídané osoby „vyslýchat“ pomocí argumentů opačné strany. A ne se ptát na to, jak se někdo dostal na Superpařbu a jaké má pocity z rozhovoru. Stačí zapojit elementární logiku a kritické myšlení a dobrý rozhovor vznikne. Ale určitě ve svém životě nejsem nijak spojený se žurnalistikou a ani to neplánuju.

Plánuješ si znovu po šiestich mesiacoch banu podať žiadosť a vrátiť sa k aktívnemu hraniu na serveri?

Cesty jsou nevyzpytatelné, takže těžko říct. Ale v současné době mi server vůbec nechybí. Navíc abych mohl požádat o unban na server, tak bych musel úspěšně požádat o unban na webu a to také není žádná samozřejmost, že se stane. A co bude za 6 měsíců se velmi těžko předvídá. Navíc Superpařba pro mě není žádnou prioritou, abych s ní měl spojené nějaké plány nebo dokonce sny.

Ak by si sa po šiestich mesiacoch rozhodol pre návrat, myslíš že máš šancu prejsť?

Evidentně by to nešlo tak snadno jako v prvním případě, ten cejch už nějaký mám... Ale u žádosti záleží na mnoha faktorech. Takže šance určitě je, navíc neznám nikoho, pro koho by byl permanentní ban opravdu permanentním. Šanci dostali horší lidé než já, ale třeba tímto rozhovorem někoho naštvu, takže už budu mít na věky smůlu. (smích) Ale možná právě naopak. Těžko říci takto dopředu.

Myslím si, že sme sa pomaly dostali na záver rozhovoru. Máš nejaký posledný odkaz pre čitateľov, pre prípad, že by sme ťa na SP už neuvideli?

Čtenářům asi nechci vzkázat nic speciálního. Nedělám si iluze, že na mě minimálně půlka lidí už zapomněla - já na Vás taky. A je to přirozené a je to dobře. Kdybych někoho trápil natolik, že i po tom, co mě už měsíc neviděl, tak by bylo něco špatně. Nikdy jsem nic nedělal s vyloženě špatným záměrem. Ale klidně mě někteří dál nesnášejte, spánek mi to opravdu netrhá, ale Vám možná ano, tak si to užijte... Oslímu údu zdar!
Diana
Parádny rozhovor, výborný výber osoby, rozhovor by mal byť spravený s niekým, kto hráčov zaujíma, napríklad niečo spravil, niečo sa mu stalo a hráči by chceli viac vedieť, nato slúži ten rozhovor predsa. :D Jedine svetlé farby mi tam vadili, skôr by som ocenil tmavé, ale pekné.

Fakt super, výber hosťa, spracovanie, dĺžka / obsah, gramatika. Správně *Tu sem*Peckaaaa*gp*
img.tpx.cz/uploads/Screenshot_20221106_224817.jpg

Hlavný administrátor webu namiesto potrestania hráča, ktorý mi napíše takúto správu dá srdiečko na správu.

Okrem toho, pravidelne každé urážky a narážky v akejkoľvek forme, ktoré sú mierené na mňa osrdiečkuje a hráča nepotrestá. V minulosti som takúto vec reportoval a dostal som upozornenie, že dostanem suspend ja, ak budem dávať takéto reporty, podľa neho si za to môžem ja sám.

A nakoniec, ak by som podobné veci písal ja, pravdepodobne by som dostal za to suspend. Neraz mi muselo vedenie zrušiť suspend, keďže nebolo objektívne udelené. Neraz sa mi Bratek ospravedlňoval že mi dal zle suspend (pre príklad 3 obrázky v podpise - mal som iba dva, tretí bol smajlík)

Dávam to tu na oči, nech sa vie o tom, trest za to dostať nemôžem, keďže neporušujem týmto podpisom žiadne pravidlá. Promiň
Prejdite na fórum:
Anketa
Těšíš se na MS v hokeji 2024?
Ano, miluji hokej
13 Hlasov
46%
Ano, ale hokej moc nesleduji
4 Hlasov
14%
Ano, těším se na gaučové trenéry
6 Hlasov
21%
Ne
4 Hlasov
14%
Ne, dopadne to jako každý rok
1 Hlas
4%
Len prihlásení môžu hlasovať.
Kto je online
· Hostí online: 18