Informace o serveru

R
Připojit se na server

Číst diskuzi

 
Rozhovor - Mordis #2
Ondrah98
„Odchod ze Superpařby jsem měl řešit v klidu“

lituje Mordis, bývalý administrátor, který se s administračním týmem nerozešel zrovna v dobrém a ukončil své působení na Superpařbě, což popisuje ve své vizitce. Z osobní stránky velmi citlivý, věřící člověk, v jehož životě se objevily výrazné problémy. Jak jej toto vše ovlivnilo, jak to vše souvisí s jeho působením na Superpařbě a jeho návratem, to najdete v dnešním rozhovoru.

Mordisi, vítej u rozhovoru. Můžeš ve stručnosti objasnit, jak proběhl konec svého působení na Superpařbě?
Zdravím, Ondrahu, děkuji ti za možnost rozhovor absolvovat ve Tvé režii. Ono kdybych to měl říct ve velké stručnosti, stačilo by mi jedno krásné české přísloví, a to sice „Pro dobrotu, na žebrotu“. Celé je to detailně popsáno v mé vizitce, bylo tam několik faktorů, bohužel nešťastná shoda náhod a někdy až převeliké emoce zapříčinily můj odchod, a to nejen z administračního týmu, ale i ze Superpařby. Po té pomoci kolegyni, za kterou jsem byl pokárán, už mi bylo jedno, jak to dopadne, jestli budu nebo nebudu hrát... Byl jsem znechucen a jelikož jsem beran, tak mám svou hlavu a jsou v životě věci, přes které vlak prostě nejede.

Z vyjádření ve Tvé vizitce, na kterou odkazuješ, tryskají emoce. Lituješ zpětně tohoto impulzivního řešení nastalé situace?
Emoce z ní jasně tryskat musejí, byla psána v afektu a nervech, které mnou projely a neustále projížděly. Jak se to vezme lituji.... Určitě nelituji odchodu, ani nevíš, co mi to přineslo, a jak opravdu moc jsem potřeboval totálně zahodit PC. Určitě lituji nešťastného řešení celé situace, kdy jsme po sobě vzájemně plivali s několika lidmi a myslím si, že toho litují jak oni, tak já. Celá záležitost se dala řešit v klidu a naprosto jinou formou, avšak emocí bylo tolik... Ani jedna ze stran to nevydržela. Nakolik jsem beran, řešení takových situací často přechází do konfliktů, což si následně uvědomím a je mi to líto. Tady mi je líto sporu mezi mnou a Nosfem, který z toho vyplynul a také s Krowkym. S Křupkou (Krowkym) jsem si to pak nějakým způsobem vysvětlil... Opět tam bylo několik nešťastných shod náhod, ale jelikož jsme oba rejpavé povahy, nedokázali jsme to vyřešit v klidu mezi sebou. Kdybych měl tehdy informace, co mám teď, určitě bych na Krowkyho neřekl nic špatného. Ale to jen tak bokem z toho, co mne mrzí a co nikoli.

Tudíž to není tak, že bys na Superpařbě trpěl syndromem zneuznaného génia, který ve svých myšlenkách kvůli ostatním nemohl svou myšlenou genialitu projevit?
Vskutku nikoli.

Proč Ti věřit Tvá slova, když ve své vizitce píšeš „na SP nehraji a hrát nebudu“?
Velice zajímavé slovíčkaření. Tušil jsem něco takového. Jak jsem psal výš, ten sloh, co je v té neaktualizované vizitce, byl psán v afektu a tehdy by mě ve snu nenapadlo, že někdy vůbec zase začnu hrát. Byl jsem opravdu tak moc znechucen.... No slovo dalo slovo, pozměnil se koloběh života, mám více času, více klidu a tedy možnost opět po roce a půl hrát. Pokud vše půjde dle plánu, na SP byste mne měli vídat častěji. „Člověk míní, Pán Bůh mění...“ Celkově jsou v životě momenty, které bych udělal jinak.

Co Tě láká zpět?
Nová verze, noví hráči, časový odstup - jak se Superpařba změnila po té době. Mohu porovnávat fungování tehdy a dnes... Několik lidí mne lákalo a tak proč to nezkusit? Nedělalo mi problém odejít... V případě toho, že mne to nebude bavit je cesta jasná, ale s tím jsem nikdy neměl problém. Co se GTA týče, to mne baví roky stále stejně. Ale změnilo se hodně, třeba celkový pohled na Superpařbu jako takovou, změnily se priority atd... Co ti budu povídat, sám na SP přesluhuješ. (smích) Navíc jsem u toho strávil hromady času. Nu a po tom roce a půl se to zdá být i lehce z nostalgie, přeci jen mi toho spousta v hlavě uvízla za tu dobu. Teda kromě nicků, na nicky hráčů jsem vemeno a když mi někdo napíše, musí se připomenout.

Dá se tedy říct, že je Superpařba významnou kapitolou Tvého života?
No určitě bych to nenazval významnou kapitolou. (smích) Významná kapitola má pro mne absolutně jiný význam. Nazval bych to prostě jistou kapitolou v mém životě. Travíme nad tím všichni desítky, stovky, tisíce hodin... Bylo by poněkud zvláštní, kdyby nám něco z toho v hlavě neutkvělo. Za tu dobu je to taková malá součást, na kterou si čas od času vzpomenu.


„Víra mi v životě hodně pomohla“


Zastavím se ještě u slova „věřit“. Je víra ve Tvém životě významnou kapitolou?
Tak teď už by se to slovní spojení „významná kapitola“ zajisté použít dalo. Ačkoli se tomu mnoho hráčů na Superpařbě smálo, tak ano, jsem věřící, ano chodím do kostela a ano konečně jsem již pokřtěný. Mnoho toho shrnuje můj citát, který jsem před pár lety vymyslel a to sice: „Víra je to, co nás pohání, i když motory vyhasnou, pádla se zlomí a plachty roztrhají, i kdyby jsme měli plout proti proudu... Pokud věříš, dokážeš to“. Ono ačkoli si to mnoho lidí neuvědomuje, všechno je jen v naší hlavě. Mně víra napomohla k mnohému, nemyslím to tak, že ke mě přistoupil Bůh a všechno mi v životě napravil. (smích) Je to souhrn priorit a snah... Pokud věříš něčemu, jdeš si za tím, tak to dokážeš... A ačkoli se to zdá být jako motivační citát, tak je to opravdu tak, mně víra pomohla, když mi bylo nejhůř a od té doby jsem jejím zastáncem a věřícím na 100%. Člověk ale nemusí věřit v Boha a přesto může být věřící, můžeš věřit v sám sebe, nebo ve spravedlnost, v karmu... V cokoli jen chceš. Pokud jsi přesvědčen, že je to správné, tak tomu věř.

Takže považuješ víru za osobní věc nebo souhlasíš s výrokem „V boha by mali podľa mňa všetci veriť, keďže on sám nás stvoril“, který pronesl Rich ve svém rozhovoru?
Víra je čistě osobní věc. S tím, co napsal Rich, nesouhlasím. Každý z nás má mít jasné právo věřit v to, co on sám chce. Problém přichází v moment, kdy svou víru vnucuješ lidem, to je špatně.

Víra tedy dle tebe nefunguje na principu, který prezentoval opět Rich: „keď som niekedy prosil za osobné problémy v realite pár patrónov kresťanstva, tak sa mi tieto osobné problémy do 3 minút vyriešili“?
Nefunguje, určitě ne. Je to všechno, jak jsem říkal výš, o tvé osobní snaze a prioritách. Nefunguje to tak, že za tebe někdo vyřeší problémy, to Ty sám je musíš vyřešit, nikdo jiný. Ale s vírou máš větší potenciál, protože jsi přesvědčen, že je to tak správně a podle toho konáš. To je smysl víry, má Tě popohánět kupředu.

Považuješ Riche na základě těchto výroků za fanatika?
Určitě ne, Rich má prostě opět svou víru. Něčemu věří a je o tom přesvědčen. V některých ohledech je to samozřejmě špatně. Protože si tací lidé nenechají říct nic, co není v souladu s jejich vyznáním. Což je potom velký problém. Neoznačoval bych ho ale za fanatika, to určitě ne. Troufnu si říct, že v nějakých ohledech by byl ochotný ustoupit, což fanatik nikdy nedopustí.


„Coming out vzalo okolí naprosto v pohodě“


Několikrát jsme se zde odkazovali na tvou vizitku. Jsou v ní všechny faktické informace pravdivé?
Ve vizitce jsou jen pravdivé informace, avšak některé je potřeba aktualizovat, neb jsou značně zastaralé, k tomu se chystám během následujících pár dní.

Je tedy pravdivá i kolonka: „Sexuální orientace: Orientace jež mnoho lidí pobuřuje, time for comingout!“?
Ano, i ta je pravdivá.

Omlouvám se za možná hloupou otázku, ale jaké jsou reakce lidí, kteří se to poprvé dozvědí?
Je to naprosto běžná a velmi častá otázka. Člověk to musí brát s nadsázkou, o to víc u lidí staršího věku. Vyrůstali v režimu kdy to bylo protizákonné atd. víme všichni. Bohudík, lidem došlo, že to není nemoc, ani výmysl těch daných lidí, ale prostě přírodní fakt. Tak jako se člověk narodí jako heterosexuál, tak se narodí i jako bisexuál, gay, lesba.... Prostě to tak je, je nám to dané a s tím těžko něco uděláme, můžeme to skrývat a celý život se trápit bez lásky, a nebo společnost pokročí, což se zaplať Pán Bůh daří a lidi to začnou vnímat jako "normální". Přátelé a okolí to vzalo naprosto v pohodě, rodiče též... Takže s tím nemám problém. Naštěstí se to začíná dostávat do podvědomí lidí, nechci nic jiného než prostě mít pocit rovnocennosti v hetero společnosti. Což už dnes opravdu problém není.

Jak je to s církví, jejíž pohled je značně zastaralý? Wikipedie dokonce uvádí: Katolická nauka označuje homosexuální chování za nemorální, ale také tvrdí, že homosexuální osoby „mají být přijímány s úctou, soucitem a jemnocitem“ a „je třeba se vyhýbat náznakům nespravedlivé diskriminace“
Takovou otázku jsem čekal, tohle je velmi složitá otázka, jíž se zabývá mnoho lidí, opravdu nespočet. Ono jde totiž jen o výklad Bible, kdy samotná bible říká „Ulehne-li muž s jiným mužem, měl by být potrestán“, ale také „Každý je si roven stejně“ a i další citace jež třeba uvádíš Ty... Opravdu jde jen o výklad toho textu. Mluvil jsem na toto téma s mnoha lidmi, mezi nimi byl třeba i farář. Ten mi řekl, že z hlediska jeho výkladu by se k těmto lidem mělo přistupovat se stejnou úctou, jako ke všem ostatním, avšak tito lidé by se měli pokusit s tím něco dělat. Na otázku co, když je věděcky dokázané, že to možné není mi již bohužel schopen odpovědět nebyl. Když jsem však odcházel z fary pověděl mi: „Pamatuj si však, každý je si stejně rovný“. Pokud by to bylo tak jako dřív, lidé jako já by se museli přetvařovat a byli by nešťastní, tak jako to bylo v minulosti zcela běžné... Což je ve 21. století... No, poněkud dechberoucí a nemyslitelné. Věda pokročila, společnost též. V Americe vznikly i různé křesťanské spolky s faráři, jež právě mají tentýž výklad Bible, čili k nim chodí lidé z LGBT komunity a mají tak své mše, své setkání atd., atd. Takže opět, vše je jen o lidech a o daném faráři. Na toto téma je skvěle zpracovaný film podle skutečné události „Modlitby za Bobbyho“, tento film vřele doporučuji a po zhlédnutí mnozí změní názor na tuto problematiku.

Ovšem v samotné církvi je mezi hodnostáři údajně mnoho homosexuálů. Není tedy církev extrémně pokrytecká?
Je pokrytecká a to v mnoha ohledech, já samotný nejsem naprostým příznivcem církve, ačkoli jsem do ní svým způsobem křtem vstoupil. Není to ale kvůli církvi, ale kvůli Bohu a kvůli slibu který jsem dal člověku, co tu již není.

Nevadí Ti vnitřně, že dáváš svou energii a naději něčemu, co považuješ za pokrytecké?
Já nemám víru v církem Ondro, v tom je ten rozdíl, proto mi to nevadí. Kdybych církev propagoval a hlásal jak úžasná je, pak by to pokrytectví bylo i z mé strany, ale ode mne snad na toto téma moc kladu nebylo. Já uznávám Boha, nikoli církev... Ta má za sebou až příliš špatného. Je velmi konzervativní a zastaralá v mnoha ohledech.

Omlouvám se tedy za určité nedorozumění. Vraťme se na Superpařbu. Jak zde vnímají hráči Tvou odlišnost od jakéhosi imaginárního „průměrného hráče“?
Nic se neděje, uvedli jsme to na pravou míru. S čistým svědomím mohu říct, že se mi po dlouhé době neaktivity dostalo kladného ohlasu, což mě těší. Je tedy větší důvod na to všechno vzpomínat v dobrém. I noví hráči o mě vědí, že jsem byl v administračním týmu, nějakým způsobem jsou informovaní, nu a pak stálí hráči mne znají dobře. Čili v současné době mě nikdo nebere jako takového toho klasického hráče, co bude dělat mise a nebude si psát s nikým jiným než s firmou... Dost lidí mi jen tak napíše, s dost lidma si pokecám. Některé věci je třeba brát s rezervou. Tím samozřejmě neříkám, že je vše růžové, dosti mě zarazil příchod Nurba na server, ale budiž, každému by se mělo dopřát šance, a je na něm, jak se zachová a jak s ní naloží.

Ptal jsem se hlavně z důvodu, zda třeba někdy lituješ, že jsi o sobě zveřejnil velké množství citlivých informací, které místní komunita nemusí úplně strávit.
Nejsem si vědom ničeho takového. Jediné, co mě zaskočilo, byla ta aféra, to může být 2-2,5 roku zpět, kdy kolovaly mé upravené fotografie všude možně po webu.
Jednak mě překvapilo, že to vůbec někoho napadlo, pak že se snížili na úroveň těchto lidí a míchali reál s virtualitou dohromady, a pak se nedokázali přiznat. Geroje se mi tehdy podařilo přes určité lidi vyzjistit. Prostě všechno je to jen o lidech. Ale myslím si, že i tito jsou již natolik rozumní, aby nic podobného už nedělali. Načež v současné době mám fotku na skypu, vědí o mém fb profilu, dával jsem jí do lidí na SP... Čili není nikterak tajná. Tehdy to ale bylo nepříjemné. A nemyslitelné. A pak samozřejmě Mordis Kristus, který se týkal těch fotografií, a proto to celé vzniklo. Ale to je třeba brát s nadsázkou i v současné době. Neb se za svou víru nestydím.


~oh~

Upravil/a Ondrah98 dne 22.07.2019 21:03
Diana
Citace
Víra tedy dle tebe nefunguje na principu, který prezentoval opět Rich: „keď som niekedy prosil za osobné problémy v realite pár patrónov kresťanstva, tak sa mi tieto osobné problémy do 3 minút vyriešili“?

Nechcem vyvolávať hádku, ale ja som žiadny princíp neprezentoval, napísal som svoj zážitok z reálneho života, takže by bolo dobré si dať pozor na to čo píšeš. ;)
Inak pekná snaha, ale mne sa teraz rozhovor nepáčil. Z niektorých mordisových odpovedí som zaskočený, ale nechcem sa k tomu vyjadrovať.. Inak snahu cením za rozhovor, iným sa môže ľúbiť, mne nie. To je len môj názor.
img.tpx.cz/uploads/Screenshot_20221106_224817.jpg

Hlavný administrátor webu namiesto potrestania hráča, ktorý mi napíše takúto správu dá srdiečko na správu.

Okrem toho, pravidelne každé urážky a narážky v akejkoľvek forme, ktoré sú mierené na mňa osrdiečkuje a hráča nepotrestá. V minulosti som takúto vec reportoval a dostal som upozornenie, že dostanem suspend ja, ak budem dávať takéto reporty, podľa neho si za to môžem ja sám.

A nakoniec, ak by som podobné veci písal ja, pravdepodobne by som dostal za to suspend. Neraz mi muselo vedenie zrušiť suspend, keďže nebolo objektívne udelené. Neraz sa mi Bratek ospravedlňoval že mi dal zle suspend (pre príklad 3 obrázky v podpise - mal som iba dva, tretí bol smajlík)

Dávam to tu na oči, nech sa vie o tom, trest za to dostať nemôžem, keďže neporušujem týmto podpisom žiadne pravidlá. Promiň
Mordis
Z čistě žurnalistického hlediska by mne zajímalo co se ti na něm nelíbí?
Dle mého Ondra zvolil zajímavé, ne tak časté otázky, rozhovor je pěkně rozložen a celý tento styl rozhovorů tomu dává druhý dech. Třeba jsi se naštval, neb tam o tobě byla zmínka, ale kromě osobních důvodů se ti nelíbí proč? nemáš rád zelenou? :D
Pokud někomu řekneš "udělal jsi to špatně" tak je to sice moc hezký, ale slušelo se napsat konstruktivní kritiku čili "Dle mého názoru je tam tohle a tohle špatně".
Ale budiž no :D Hi
MegaBite
Rozhovor se mi líbil. To, že se ti richi nelíbí odpovědi, neznamená, že je rozhovor špatný, ne s každým se v rozhovoru shodneš na názoru, proto je to rozhovor, aby ses dozvěděl něco o člověku a o jeho názoru.
Diana
Nepíšem, že sa mi neľúbia odpovede, skôr sa mi neľúbili otázky, ale veď to je len môj názor. Smile
Každému sa páči niečo iné, mne sa toto jednoducho nepáčilo.
img.tpx.cz/uploads/Screenshot_20221106_224817.jpg

Hlavný administrátor webu namiesto potrestania hráča, ktorý mi napíše takúto správu dá srdiečko na správu.

Okrem toho, pravidelne každé urážky a narážky v akejkoľvek forme, ktoré sú mierené na mňa osrdiečkuje a hráča nepotrestá. V minulosti som takúto vec reportoval a dostal som upozornenie, že dostanem suspend ja, ak budem dávať takéto reporty, podľa neho si za to môžem ja sám.

A nakoniec, ak by som podobné veci písal ja, pravdepodobne by som dostal za to suspend. Neraz mi muselo vedenie zrušiť suspend, keďže nebolo objektívne udelené. Neraz sa mi Bratek ospravedlňoval že mi dal zle suspend (pre príklad 3 obrázky v podpise - mal som iba dva, tretí bol smajlík)

Dávam to tu na oči, nech sa vie o tom, trest za to dostať nemôžem, keďže neporušujem týmto podpisom žiadne pravidlá. Promiň
asthenic
Citace
Mordis napsal:

Z čistě žurnalistického hlediska by mne zajímalo co se ti na něm nelíbí?


Nad tvojim prispevkom Rich pise, ze ho zarazili tvoje odpovede, o stylizacii rozhovoru nepadlo ani slovo. Ja som to pochopil celkom zretelne.
KoLoB
Musím pochválit rozhovor, otázky byly zajímavé a odpovědi také.

Jde vidět že mordis stále nedokáže udržet své emoce na uzdě, ten se nemění :D
Mordis
Citace
Nad tvojim prispevkom Rich pise, ze ho zarazili tvoje odpovede, o stylizacii rozhovoru nepadlo ani slovo. Ja som to pochopil celkom zretelne.

Tak si to přečti znovu, díky


Citace
Musím pochválit rozhovor, otázky byly zajímavé a odpovědi také.

Jde vidět že mordis stále nedokáže udržet své emoce na uzdě, ten se nemění :D


Sice nevím v čem na tebe tedy srší emoce z tohoto rozhovoru, ale dobře :D Díky za názor.Music
Teczka83
Nevím jak se těm lidem říká, ale patřím mezi ty, kteří nevěří, ale říkají si "co kdyby". Jinak super rozhovor.
Přejít na fórum:
Anketa
Těšíš se na MS v hokeji 2024?
Ano, miluji hokej
15 Hlasů
50%
Ano, ale hokej moc nesleduji
4 Hlasů
13%
Ano, těším se na gaučové trenéry
6 Hlasů
20%
Ne
4 Hlasů
13%
Ne, dopadne to jako každý rok
1 Hlas
3%
Pro hlasování musíte být přihlášeni.
Uživatelé online
· Hosté online: 17