Informácie o serveri

R
Pripojiť sa na server

Čítať tému

 
Rozhovor - Arbys #2
Ondrah98
„Beze mě by novinky na serveru vůbec nemusely fungovat“

tvrdí Arbys, gangster, administrátor a beta tester novinek na Superpařbě. V dnešním rozhovoru pohled do zákulisí Superpařby - na server, kde jsou testovány novinky pro hráče. Jak probíhají updaty gang systému, které jsou často předmětem tvrdé kritiky a co si o nich myslí gangster a tester v jedné osobě, který se mimo těchto rolí ještě podílí na chodu serveru svou prací administrátora?

Arbysi, vítej u rozhovoru. Co se právě chystá za novinky?
Čus, vítám. Co se chystá přesně prozradit nemůžu, protože pak by to nebylo překvapení. Ale základní informace o nejnovější připravované věci už trošku nakousl ATomas - můžete se na to podívat v tomto topicu. Ve zkratce - půjde o kooperativní mise mezi jednotlivými zaměstnáními, jak lze vyčíst ze screenů.

Více nám k tomu neprozradíš?
Pak by se nikdo neměl na co těšit, až se to přidá na server. Budou to mise, které budou potřebovat několik různých zaměstnání pro to, aby se je dalo dokončit - jako krásný příklad je ve screenech uvedená dopravní nehoda, kde musí například hasič rozřezat a odklidit překážku, uhasit ohně, vyprostit raněné z auta, mechanik odtáhnout nabouraná auta a lékař odvézt raněné do nemocnice. Takovýchto misí bude samozřejmě více druhů, tohle je jen první, která je hotova. Samozřejmě to taky není jediná připravovaná novinka, ale na ostatní si už musíte počkat, až budou na serveru. Vše určitě také včas natočí Killator, takže stačí sledovat jeho Youtube kanál.

Jenže takto se o jiných novinkách člověk nemá moc šanci dozvědět než jsou aplikovány. Nebylo by dobré uveřejňovat více teaserů jako u těchto misí?
Nějaký trailer určitě bude, ovšem vývoj těchto misí začal velice nedávno (řádově pár týdnů), a ještě to bude trvat, než budou v nějakém stádiu, kdy by se to dalo rozumně natočit, a zveřejnit - tohle je taková upoutávka, že se něco chystá, ale na podrobnější informace si budeme ještě muset počkat, než se to vše dokončí.

Jak dlouho vlastně trvá proces zavádění novinek na server, od nápadu až po očekávaný restart, který to vše přinese?
Tohle hodně závisí na tom, o jakou novinku jde. Většinou to funguje tak, že se ty větší novinky vyvíjí postupně, a na server jsou dány v jednom daném termínu všechny naráz, který je oznámen předem. Tudíž je ATomas pawní a my testujeme postupně, a když se jich nahromadí více, oznámí se update. Od RZE10 to zatím vychází na každé 2 měsíce. Ale kdyby ATomas i testeři měli vyloženě čas a byl by nápad na nějaký update, dá se to stihnout klidně i za 2-3 dny, když se na tom opravdu pracuje. To se ovšem stává málokdy, že bychom se tu sešli všichni několik dní po sobě.

Proč se i přes takto dlouhou dobu vývoje objevují na serveru bugy?
Protože to testují v průměru 2-4 lidi, kteří to navíc dělají ve svém volném čase a nevydělávají si tím. Je rozdíl, když jsou 2 lidi na test serveru, a když se na to pustí 200 lidí naráz. Bugy jsou pořád a věř mi - nikomu se nechce sedět na test serveru 12 hodin denně, aby objevil úplně všechny chyby, protože hráči vždy na něco přijdou.

Má tedy pozice testerů smysl? Jaký je poměr chyb odchycených při testování a těch odchycených až v ostrém provozu?
Smysl určitě má, protože i ATomas je jen člověk, tak dělá chyby, hlavní je, aby daná novinka fungovala sama o sobě - poté po vypuštění na server se většinou nachází nějaké drobnější chybky v nějakých částech z ní, které není tak složité opravit. Kdyby žádní testeři nebyli, tak se taky může stát, že na server přistane novinka, která ani nepůjde spustit. Poměr chyb si netroufám odhadovat, ale určitě na test serveru jich je víc, protože se snažíme nahlašovat "každou blbost", zato na web hráči nahlašují spíše ty závažnější chyby.

Často slýcháváme nářky, že ATomas zanedbává gang systém. Je to dle tebe pravda? Chystá se něco v tomto směru?
Jak se to vezme. Gang systém když už dostane nějaký update, tak za chvíli se hráči chtějí vrátit zase k původnímu systému, tudíž je dost složité zavděčit se jim. Zase na druhou stranu, gang systém je jedno z odvětví SP, kde platí pro velkou většinu hráčů, že ty staré systémy jsou ty nejlepší. Je to hlavně z toho důvodu, že GRka narozdíl od misí jsou vždycky jiné (trasa sice stejná, ale bloky, atd. se pořád mění) - tudíž hráči jsou „líní“ se učit nové věci, když jsou určité věci, co fungují dobře. Jestli se něco pro gangy chystá ještě nemůžu říci - je to možné, vlastně jsme se o tom ještě nebavili. Poslední větší update byl před 14 dny, takže času je ještě dost.

Ty osobně bys nějaký update gang systému uvítal?
Určitě uvítal, ale řekl bych, že není potřeba přidávat nové systémy, protože jich je dost, spíš by bylo fajn zlepšit ty stávající, které momentálně „letí“. Kupříkladu vymyslet nějaký systém, aby se v GR kromě rally a bridge začaly jezdit i jiné závody - je jich tam dost pěkných, co by se dali v praxi skvěle použít. Na to byl například návrh od už nevím koho - každý závod by měl svůj koeficient, podobně jako mají joby, a podle toho by se určoval respekt za výhru. Čím méně by se závod jezdil, tim více respektu by za něj bylo. Je to jedna z možností, určitě to má svoje mouchy. Další věc, co bych na serveru uvítal, by byly další odměny za sezóny. Na to už taky existuje návrh, jsou v něm např. speciální tuningy do GR pro daný gang, nebo ikonka lebky na minimapě, a spousta dalších.


„Gang systém by se měl propagovat“

Skomírá gang systém?
Záleží vůči jaké době. Určitě to bylo mnohem lepší, ale řekl bych, že to už bylo i horší. Noví hráči se do gang systému moc neangažují, ani moc nepřibývají na server. Když už, tak moc dlouho nevydrží hrát. Je to způsobeno samozřejmě stářím hry, dále určitě tím, že aby se člověk stal kvalitním závodníkem nebo sawnerem, je potřeba docela dost trénovat a v neposlední řadě neochotou většiny gangsterů. Tudíž ano, gang systém oproti rokům 2011 nebo 2012 určitě skomírá, ale pořád je to na úrovni, že se to jakž takž dá.

V jednom z minulých rozhovorů Vojta369 řekl „gang systém není moc „noob friendly“ a nemá dobrou pověst“. Takže souhlasíš s tímto tvrzením?
Určitě ano, ale neplatí to pro všechny. Záleží, na koho při svém vstupu do gang systému narazíte. Je možné, že narazíte na nějakého zkušeného gangstera, co vás rozbije na GRku a pak se vám vysměje a odmítne vás cokoliv naučit. V takovém případě bych si i já sám řekl, že na to kašlu. Já ovšem narazil na RaTyho, co mě na začátku února v roce 2017 pozval do tehdy právě založených Legendary Homies a řekl mi, že mě bude učit.

Ve svém minulém rozhovoru popisuješ svou cestu do světa gangů. která by se dala shrnout slovem „náhoda“. Není problémem i to, že se server dost zaměřuje na virtuální dolary na úkor virtuálního respektu?
Náhoda to určitě byla, ale je také důležité poznamenat, že já jsem do toho začal vrtat sám, nebylo to tak, že by mi třeba RaTy napsal sám od sebe. Určitě by nějaká propagace gang systému navíc nebyla na škodu, ale je to takové zvláštní odvětví, které nebude určitě bavit každého. Myslím si, že koho hra chytne, tak časem si toho určitě všimne (jako já, když mi Gloodys napsal, že nejde konvoj, protože jde jezdit GRka) a začne se o to více zajímat. Pak už záleží jen na tom, na jakého člověka narazíte.

Jak hodnotíš svou pozici v gang systému? Považuješ se za zkušeného gangstera?
Považuji se za zkušeného gangstera této nové doby. Od toho začátku roku 2017 se tomu věnuji poměrně aktivně, mám přehled o všech novinkách i o základních praktikách při GR. Samozřejmě, je tu pořád velká většina lepších hráčů než já. Nezažil jsem sice ty staré doby, ale slyšel jsem toho dost z vyprávění od různých hráčů, jako například od Aureho.

Mimo pozici gangstera jsi i administrátor. Lze tyto dvě role kombinovat?
Určitě! Dokonce můžu s klidnou duší říci, že se dokážu věnovat gang aktivitám ve stejné míře, jako když jsem ještě nebyl v AT vůbec. Vše je to jen a pouze o tom, aby si člověk uměl rozvrhnout čas. Dříve byly gangy pro AT většinou zakázané, ale poté se to povolilo a řekl bych, že to zatím docela funguje. Když jsem na serveru, snažím se obojímu věnovat v takové míře, jak je to zrovna potřeba - někdy je více dotazů a práce, tak na gangy není čas (třeba xmas). Někdy je zas klid a můžu si v klidu zajet nějaké GRka.

Dokážeš být jako administrátor objektivní ke svým rivalům z různých gangů například ve věci trestů za cheating?
Ano, snažím se toto rozlišovat a nebýt k někomu "méně tvrdý" než k ostatním. Už se mi párkrát stalo, že jsem musel trestat lidi, se kterými jsem jinak byl dobrý kamarád, ale i s tím člověk musí počítat. Naštěstí jsou všichni z nich rozumní a nestalo by se mi, že by se kvůli tomu se mnou třeba přestal bavit.

Můžeš totéž říct o svých kolezích z administračního týmu?
Můžu, zatím jsem si nevšiml, že by někdo nadržoval svému gangu, nebo naopak nepřiměřeně trestal jiný gang. Pokud teda beru nynější dobu, v okruhu několika měsíců zpět. To předtím už si moc nepamatuji.


„Programování mi celkem jde“

Všiml jsem si, že na webu nabízíš speciální grafiku, dá-li se to takto nazvat. Můžeš tento projekt hlouběji představit?
Určitě, tohle celé vlastně vzniklo omylem - v rámci jednoho naprosto jiného projektu jsem to vytvořil a napadlo mě, že by se to dalo použít v rámci SP. Jde o to, že vám z několika obrázků (cca osmi) sestavím odkaz, který si dáte do img tagu, a poté po každém načtení stránky to vygeneruje jiný obrázek. Dá se to použít třeba v podpisu, pokud tam chcete mít hodně obrázků, ale jste omezeni dvěma obrázky v pravidlech nebo třeba na nadpisy ve vizitce, které poté můžou vypadat každý jinak. Tohle celé jen za 2000 kreditů, což je v dnešní době, s dnešními výdělky opravdu za hubičku.

Za takovou věcí je určitě nějaké programování. Věnuješ se tedy podobným věcem?
Věnuji, dokonce studuji střední školu s takovým zaměřením. Jinak máš pravdu, stojí za tím PHP a ani to není zas tak složité.

Vidíš v tomto svou budoucnost?
Těžko říct, co bude za pár let. Zatím mě to baví a docela mi to i jde. Už mám domluvenou brigádu na léto v oboru, tak uvidíme. Je taky dost možné, že za pár let od toho upustím, ale určitě bych se rád držel v oblasti počítačů, technologií a případně elektrotechniky. Je to velice rozsáhlý obor, který se ještě k tomu neustále vyvíjí, takže na výběr je opravdu dost.

Když se bavíme o budoucnosti, tak jak dlouho se ještě plánuješ věnovat Superpařbě?
Dokud mě to bude alespoň trošku bavit a nebo se nestane něco v životě, co by mě donutilo přestat. Moje aktivita taky už není tak vysoká, jako dřív. Na server už tolik nechodím, navíc teď jsem měl necelý měsíc omluvenku, abych si taky oddechnul.

Co tě tak vyčerpalo, že byl potřeba oddech?
Nevyčerpalo mě nic, ale rád jsem si na chvíli oddychnul od SP a věnoval se jiným věcem. Omluvenku jsem dával hlavně proto, aby kolegové věděli, proč nejsem aktivní.


~oh~

Upravil Ondrah98 dňa 07.07.2019 16:24
Tearsko
Nemám čo vytknúť. Dobré čítanie, zaujímavé otázky a dosť vecí o ktorých sa bežný hráč inak nedozvie. Palec nahoru
GaToo_BoTaS
Moc hezký článek, krásně jsem si početl a dozvěděl se o tobě opět něco nového.
Mine
V pohode rozhovor, dozvedel som sa veľa nových vecí. Len tak ďalej.
destiny-
Rozhovor fajn :D inak arbys , to gr navrhoval shuut a co studujes za odbor ?:D
Spamer
Citácia
Těžko říct, co bude za pár let. Zatím mě to baví a docela mi to i jde. Už mám domluvenou brigádu na léto v oboru, tak uvidíme. Je taky dost možné, že za pár let od toho upustím, ale určitě bych se rád držel v oblasti počítačů, technologií a případně elektrotechniky. Je to velice rozsáhlý obor, který se ještě k tomu neustále vyvíjí, takže na výběr je opravdu dost.


IT jo ? "určitě bych se rád držel v oblasti počítačů, technologií a případně elektrotechniky"
celkom som sa zasmial keďže som si spomenul na staršiu konverzáciu :D :D
img.tpx.cz/uploads/arbyIT.png
"pomohl" neboli poskladaj mi ho celý nebo preskladaj xd

Ale inak GL s programovaním ;)
superparba.eu/includes/player_signatures.php?user=13044

img.tpx.cz/uploads/3199f20a-447d-4c69-99f2-8fff37e44797.jpgimg.tpx.cz/uploads/spejmrgolfik.jpg
pre vizitku klikni na golfa
Arbys
cc, díky za pozvánku, i za krásný komentáře Smile rozhovor jsem si užil

jinak spamer, nešiř nepravdy :D hardware je moje slabá stránka, proto jsem se obrátil na někoho jiného :D nikdo nemůže vědět vše

a btw
Citácia
"pomohl" neboli poskladaj mi ho celý nebo preskladaj xd

taky blbost, posílal jsem ti seznam co mám, a chtěl jsem slyšet jestli to je OK, nebo ne :D ty špekulant

ale jinak díky Smile
Upravil Arbys dňa 17.04.2019 20:55
zorys
Narcistický děcko Kappa. Hned první věta mi potvrdila moje domněnky o tomhle člověkovi, díky za otevření očí, tenhle člověk je příšerný egoista! Jinak rozhovor opět v pohodě

i.imgur.com/WHTT459.gif

media.discordapp.net/attachments/834840423658160168/923953281573720084/unknown.png
Prejdite na fórum:
Anketa
Těšíš se na MS v hokeji 2024?
Ano, miluji hokej
13 Hlasov
48%
Ano, ale hokej moc nesleduji
4 Hlasov
15%
Ano, těším se na gaučové trenéry
6 Hlasov
22%
Ne
3 Hlasov
11%
Ne, dopadne to jako každý rok
1 Hlas
4%
Len prihlásení môžu hlasovať.
Kto je online
· Hostí online: 17